Kaliňák odmenil okrem policajtov aj všetkých svojich úradníkov

V máji si odmenami k platom prilepšilo nielen 24-tisíc policajtov, ale aj zhruba deväťtisíc úradníkov patriacich pod ministerstvo vnútra. Minister Robert Kaliňák im mesiac pred voľbami rozdal odmeny vo výške 300 eur.

14.05.2010 06:00
Robert Kaliňák Foto:
Minister vnútra Robert Kaliňák
debata (154)

Prilepšené dostali pracovníci všetkých päťdesiatich obvodných úradov aj civilní zamestnanci ministerstva vnútra, hasičských zborov a horskej služby. O niečo lepšie dopadli policajti, ktorých prémie sa pohybujú od 200 do 700 eur, podľa hodnosti a dĺžky služby. Celkovo na odmenách rezort podľa prepočtov Pravdy mohol rozdeliť vyše 12 miliónov eur.

Opozícia odmeňovanie kritizuje s tým, že ide o súčasť predvolebnej kampane či dokonca kupovanie hlasov. Ministerstvo vnútra to odmieta argumentujúc, že na odmeny si našetrilo a nevypláca ich po prvý raz. Kedy a v akej výške ich naposledy rozdeľovalo, však už hovorca Erik Tomáš odmietol spresniť.

Bonusy pre policajtov rezort odôvodňuje poklesom kriminality, zvýšením jej objasnenosti a historicky najlepšími štatistikami v doprave. Za čo dostali odmeny aj všetci úradníci v rezorte, ministerstvo neodpovedalo.

Kaliňákov predchodca Martin Pado hovorí, že aj on vyplácal odmeny, nie však tesne pred voľbami. „Neudelil som ich paušálne všetkým, ale podľa výsledkov práce. Keď si zoberieme, že priemerná odmena je asi 400 eur pre vyše 30-tisíc zamestnancov je to pekný balík,“ hovorí exminister Martin Pado, ktorý šéfoval vnútru v roku 2006.

Od marca majú funkcionári rezortu vnútra zákaz udeľovať odmeny podriadeným. Túto právomoc získal iba minister. Odmeny nedostali policajti, proti ktorým sa vedie disciplinárne konanie, prípadne ich postavili mimo služby, majú zlé hodnotenie alebo do zboru nastúpili až v tomto mesiaci.

V dokumente o udelení odmien, ktorý má Pravda k dispozícii, sa píše, že policajt, ktorý je v 4. platovej triede a odrobil v zbore viac ako deväť rokov, dostal odmenu 384 eur. Policajt v deviatej triede s 28 odpracovanými rokmi dostane 678 eur. Vedeniu polície pribudlo okrem výplaty na účtoch viac ako 700 eur.

Polícii na rozdiel od hasičov v prieskumoch dôvery občanov verí len každý tretí občan. Kým v roku 2006 polícii dôverovalo 60 percent občanov, v roku 2008 to už bolo iba 34 percent.

154 debata chyba