Hrozivá predpoveď SHMÚ: Čo nezatopia povodne, rozfúka vietor

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) rozšíril v nedeľu večer hydrologickú výstrahu tretieho stupňa aj pre ďalšie regióny. Povodne z trvalého dažďa tak už hrozia takmer na celom území Slovenska.

16.05.2010 15:00 , aktualizované: 21:02
debata (84)

Najočakávanejší je ich výskyt v jeho strednej časti, v Košickom kraji a najnovšie už aj na Záhorí. Problém môžu spôsobiť zvýšené hladiny riek i pôda, ktorá nedokáže veľké množstvo zrážok vsiaknuť.

Tretí stupeň predstavuje najvyšší typ varovania, aký meteorológovia môžu vydať. „Upozorňuje na jav, ktorý svojou intenzitou vážne ohrozuje aktivity človeka a môže spôsobiť škody veľkého rozsahu. Vyskytuje sa veľmi zriedkavo,“ píše sa na stránke SHMÚ. Výstraha pred povodňami platí až do odvolania.

Ústav zároveň vydal meteorologickú výstrahu 2. stupňa pred silným nárazovým vetrom. Má fúkať od soboty večera na západnom, sčasti strednom Slovensku a na Spiši. Na Horehroní a Liptove dosiahne rýchlosť až 37 m/s. „Pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká,“ informujú meteorológovia. Vietor by mal utíchnuť v pondelok okolo obeda.

Hydrologická výstraha
pred povodňami z extrémnych zrážok

zdroj: SHMÚ
SR mapa zdroj: SHMÚ

3. stupňa platí pre regióny: Záhorie- krajný západ, Dolné Považie, Horné Považie a Liptov, Oravu, Kysuce, Horný Hron, Slanú, Dolný Hron, Ipeľ, Dolný Bodrog, Hornád a Hnilec

2. stupňa platí pre regióny: Stredné Považie, Dolná Nitra a Žitava, Horná Nitra, Poprad, Torysa, Horný Bodrog.

Meteorologická výstraha
pred silným nárazovým vetrom

zdroj: SHMÚ
Meteo vystraha zdroj: SHMÚ

2. stupňa platí pre regióny: Záhorie, Podunajská nížina Západ, Podunajská nížina Východ, Spiš, Liptov a Horehronie.

Pre zvyšok Slovenska platí výstraha 1. stupňa pred silným vetrom a dažďom.

//Výstrahy boli naposledy aktualizované v nedeľu v noci, aktuálnu predpoveď nájdete na stránke Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.
//

84 debata chyba