Ficove vyjadrenia v STV pobúrili SMK

Strana maďarskej koalície považuje vyjadrenia premiéra Roberta Fica k situácii maďarskej komunity na Slovensku za nepravdivé. "Pravda je taká, že právna úprava a inštitucionálne garancie pre národnostné menšiny skoro vo všetkých európskych krajinách sú vyššie ako v Slovenskej republike," uviedla Eva Dunajská z tlačového oddelenia SMK.

16.05.2010 15:49
debata (118)

Podľa nej už Slovákov v oblasti garancie úrovne menšinových práv predbehli aj Rumuni a Srbi. „Slovensko dokonca znížilo túto úroveň prijatím primitívneho zákona o štátnom jazyku a neustálymi útokmi na Maďarov,“ konštatuje vo svojom vyhlásení SMK.

Strana Pála Csákyho odporúča premiérovi do pozornosti výsledky prieskumov verejnej mienky, podľa ktorých skoro sto percent Maďarov hodnotí situáciu v menšinovej oblasti za uplynulé volebné obdobie ako horšiu v porovnaní s predchádzajúcim obdobím. „A ak sa čuduje pán premiér, že niektorí Maďari na Slovensku majú záujem aj o štátne občianstvo Maďarskej republiky, nech analyzuje v prvom kroku preambulu ústavy, ktorá vtláča občanov maďarskej národnosti do pozície druhoradých občanov Slovenskej republiky, nech odsúdi neustále protimaďarské útoky, nech podporí zrušenie zákona o štátnom jazyku a nech sa ospravedlní Hedvige Malinovej a futbalovým fanúšikom z Dunajskej Stredy,“ dodáva SMK. Premiérovi zároveň pripomína, že je ústavnou povinnosťou predsedu vlády vytvárať pozitívnu spoločenskú klímu aj pre menšiny a nie rozosievať atmosféru hystérie.

Premiér Robert Fico v STV vyhlásil, že najadekvátnejšou odpoveďou na maďarský návrh o dvojakom občianstve by bolo prijatie preventívnych opatrení ešte predtým, než Budapešť tento zákon schváli. „Bolo by správne, keby sme prijali nasledujúci zákon – ale musíme o tom hovoriť, to neznamená, že s týmto ideme, je to môj osobný názor – že ak má niekto občianstvo Slovenskej republiky a dobrovoľne sa stane občanom iného štátu, tak by mal stratiť slovenské občianstvo, to sa netýka takých prípadov ako je narodenie alebo uzatvorenie manželstva,“ konštatoval v STV Fico.

Predseda vlády tvrdí, že je potrebné stanoviť bezpečnostné riziko vyplývajúce z návrhu daného zákona a následne sa obrátiť na vysokého komisára OBSE pre národnostné menšiny Knuta Vollebaeka.

118 debata chyba