Voda začala klesať, strach zostáva

Počasie sa umúdrilo a hladiny riek prestali stúpať. Niekde už pomaly klesajú. Na viacerých miestach však vyliate rieky za sebou nechali spúšť. Vyplavené pivnice, neporiadok v korytách, premočené polia. Riziko záplav ešte hrozí najmä v povodí riek Ondava, Bodrog a na Kysuciach a Orave, kde padali rekordné úhrny zrážok až 100 milimetrov za jeden deň.

17.05.2010 08:07 , aktualizované: 19:12
záplavy, povodne Foto:
Vyliata voda zaplavila domy a prístupové cesty vo východoslovenskej obci Nižný Žipov.
debata (15)

Pre povodne premiér Robert Fico zvolal príslušných ministrov na mimoriadnu poradu. „Prijali sme rozhodnutia o určitej koncentrácii techniky a ľudí, ktorí budú k dispozícii okamžite v najpostihnu­tejších lokalitách,“ uviedol Fico po rokovaní.

Na východe voda stále straší

Už od nedele je na východe v pohotovosti 1 400 vojakov. Vojenský vrtuľník dokonca v okolí Kysaku našiel v lese stratené šesťročné dievčatko. Napriek kritickej situácii a vyliatiu riek v Michaľanoch, Trnávke, či Sečovciach sa situácia začala zlepšovať.

„Rieka Roňava klesla o 40 centimetrov. Na ihrisku síce máme stále vody po kolená, ale voda pomaly ustupuje,“ povedal s miernym optimizmom starosta ťažko skúšaných Michalian Štefan Tatranský.

Vyliata voda zaplavila domy a prístupové cesty... Foto: SITA
záplavy, povodne Vyliata voda zaplavila domy a prístupové cesty v obci Nižný Žipov.

Hydrológovia však varujú, že východ ešte nemá vyhraté. „Hladiny sa budú držať vysoko minimálne ešte deň, kým všetko nestečie,“ tvrdí Beáta Nagyová z košickej pobočky Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu. Jej slová potvrdil aj dispečing Slovenského vodohospodárskeho podniku v Košiciach. „Trochu sa obávame množstva vody lejúcej sa do Bodrogu, či to korytá zvládnu,“ uviedol košický dispečer. Aj keď už nepršalo, tak priehrada Domaša stúpala až 14 centimetrov za hodinu.

Pre vodu boli na východe zavreté niektoré hraničné priechody s Maďarskom – v Milhosti a v Slovenskom Novom Meste, kde vyplavilo 30 domov.

„Problémy nám stále robí Ondava, ktorá naďalej stúpa. Hrozí preliatie hrádze, na niektorých miestach chýba len 40 centimetrov,“ opísal situáciu šéf krízového štábu a predseda trebišovského obvodného úradu Róbert Puci. Brehy Ondavy spevňovalo vrecami piesku zhruba sto vojakov z Trebišova.

Priehrady sú plné

Oravská priehrada aj Liptovská Mara sú plné a v podstate vodu už nezadržiavajú, ale voľne nimi prechádza. Odtok je na úrovni 200 a 250 kubíkov za sekundu, pričom normálny prietok je okolo 15 kubických metrov za sekundu.

„Ešte máme krízové rezervy, ale hádam sa k nim nedostaneme,“ uviedol Pavol Zachar zo Slovenského vodohospodárskeho podniku. Prítoky Mary aj Oravskej priehrady začali totiž klesať. Ich hladiny však zostanú vysoké minimálne ešte najbližších 24 hodín. Práve pre túto oblasť sú hlásené ďalšie zrážky. „Pôda je taká nasiaknutá, že aj tých 15 milimetrov môže spôsobiť problém,“ uviedla Paulína Valová zo SHMÚ.

Ľuďom veľká voda zatápa pivnice, domy i záhrady. Foto: SITA
záplavy, povodne Ľuďom veľká voda zatápa pivnice, domy i záhrady.

Veľká voda zahatala cesty a podmočila domy

Dedinčania na dolnom Hrone a dolnom Ipli zažívajú noci bez spánku. Okrem valiacich sa dvoch veľkých riek tam ich domy obtekajú krátke, no nebezpečné potoky. Veľká voda z nich aj teraz po výdatných dažďoch prišla rýchlo, bez varovania.

Starosta Ipeľského Sokolca Koloman Gašparík bol celú noc na nohách. Chodil po obci a kontroloval. Na vodnej stupnici pribúdali centimetre, za oknami a plotmi zas tváre nervóznych obyvateľov. Hladina Ipľa sa z nedele na pondelok blížila k tretiemu stupňu povodňovej aktivity.

„Rieka je však v norme. Problém začala robiť spodná voda. Je veľmi vysoko. Zle robí potok Jelšovka,“ prezradil starosta. Práve preň museli zatvoriť v obci most. Voda však stihla zasiahnuť spodnú časť obce. Väčšinou tam stáli staršie domy. Dedinčania verili, že to ustoja, domáci hospodári boli nešťastní skôr zo záhrad. Všetko, čo si zasadili, bolo zamočené. Fóliovníky, hriadky sa strácali v obrovských mlákach.

V mieste, kde sú Hron s Ipľom od seba menej ako desať kilometrov, medzi Hronovcami a Malými Ludanicami, zatopilo cestu. Na druhom konci zastali dve deti na bicykloch, chvíľu bezradne pozerali a váhali, či prejsť. Prešli. Lukáš Beziak priznal, že mal veľký strach a ešte to nezažil. „Strašne mi triaslo s bicyklom. Boli sme u kamaráta a musíme sa už vrátiť domov.“ Tesne za nimi sa pritom otáčalo niekoľko vodičov späť a hľadalo inú trasu.

Kozu zachraňoval sused

Okolo rieky Myjavy miestni so strachom sledujú hladinu. Boja sa veľkej vody, ktorá v meste a jeho okolí po minulé roky už viackrát narobila veľké škody. Rodinný dom Emílie Škarítkovej delí od koryta rieky iba asfaltka. Pivnicu už mala toľkokrát zatopenú, že si radšej kúpila čerpadlo. Aj v pondelok ním čerpala vodu na ulicu.

„Táto situácia sa opakuje každý rok. To si nikto nevie predstaviť, aké je to hrozné trápenie, človek nespí, taký má strach. Pozriete sa na potok, vidíte plno vody, len čakáte, kedy sa vám začne valiť do domu. Pomohlo by vyčistenie koryta rieky Myjavy, to je veľmi zanesené. Na to sa nenájdu peniaze?“ pýta sa Škarítková.

K nej sa pridáva aj 69-ročný Milan Držka. „Vôbec si nepamätám, kedy to naposledy čistili, pritom tu voda stále ohrozuje ľudí. Bývam tu od narodenia, aj môj otec, ani on si nepamätá, že by tu bývali také povodne, ako sa opakujú v posledných rokoch,“ zdôraznil Držka. V nedeľu, keď začala voda stúpať, rýchlo začal ratovať majetok. Kozu odviedol k susedovi, čo býva vyššie, aby sa mu neutopila.

Zatopená cesta medzi Hronovcami a malými... Foto: Andrej Barát
záplavy, povodne, nitriansky kraj Zatopená cesta medzi Hronovcami a malými Ludincami zaskočila dvojicu detí, ktoré sa vracali domov od kamaráta v susednej dedine. Pred cestou sa otáčalo viacero áut.

„Robiť zásahy na tomto úseku má právo len Slovenský vodohospodársky podnik. Dohodli sme sa na postupe, ako bude možné upraviť a vyčistiť koryto v tejto ohrozenej časti. V súčasnosti mesto robí majetkové vysporiadanie pozemkov v blízkosti koryta, hneď po ňom sa začne so stavebnými prácami,“ povedal hovorca mesta Myjavy Marek Hrin.

K povodniam sa pridal ďalší živel. Vietor

Desiatky obyvateľov Banskobystrického kraja sa v pondelok prebudili do problémov, ktoré im priniesli povodne a vietor. Plné ruky práce mali aj hasiči. Tí okrem čerpania vody zo studní, pivníc a iných zaplavených objektov museli sprejazdňovať viaceré cestné úseky, ktoré upchali spadnuté stromy.

Hovorca Krajského riaditeľstva hasičského a záchranného zboru v Banskej Bystrici Miroslav Podhradský informoval, že polámané a spadnuté stromy uzavreli cesty v regiónoch Lučenca, Banskej Štiavnice, či Žiaru nad Hronom, ale aj v oblasti Muránskej planiny v okrese Revúca. „Uzavretý až do odvolania bol aj horský priechod Čertovica,“ zdôraznil Podhradský. Hovorkyňa Slovenskej správy ciest Iveta Fedorová doplnila, že priechod uzavreli až do odvolania pre nestabilné stromy pri ceste a aj tie, ktoré popadali na vozovku štátnej cesty najmä medzi obcou Vyšná Boca a vrcholom Čertovice.

V pondelok už síce silný dážď v južnej časti stredného Slovenska ustal, no hasiči mali čo robiť s čerpaním vody napríklad v Tornali, Fiľakove, v okrese Veľký Krtíš. Vodu z pivníc bolo treba vyťahovať aj v rimavskosobotskom regióne. Náčelník hasičov z Rimavskej Soboty Marek Laššan povedal, že robotu s vodou mali v Rimavskej Seči, Dulove i v Rimavských Janovciach. V okrese Veľký Krtíš voda robila starosti obyvateľom Mule, no rozliaty Ipeľ komplikoval aj život ľuďom v Kováčovciach, či Vrbovke.

Komplikovaná situácia bola po nedeľnom daždi a lejaku z nedele na pondelok aj v Abovciach v okrese Revúca. Starostka obce Irena Hanobiková poznamenala, že okrem polí, lúk a záhrad sa voda dostala aj do pivníc rodinných domov a v jednom prípade aj do domu. „Evakuovať sme museli štrnásťčlennú rodinu. Majiteľa domu, jeho manželku a ich dvanásť detí sme dočasne ubytovali v šatni futbalistov na štadióne. Chceli by sme ich presťahovať do staršieho, prázdneho domu, ktorý v pondelok chlapi dávali do poriadku,“ prezradila starostka. Spomínaná mnohopočetná rodina si traumu s vodou užila už vlani. Vtedy ju nespôsobili povodne, ale tragická smrť ich jedenásťročného syna. Ten sa utopil v rieke Slaná.

Vyliata voda zaplavila domy a prístupové cesty...
Vyliata voda zaplavila domy a prístupové cesty...
+27Vyliata voda zaplavila domy a prístupové cesty...
15 debata chyba