Najhorší dážď pominul, no pršať bude ešte týždeň

Slovensko sa má z pohľadu zrážok už najhoršie za sebou. V utorok a stredu by ešte stále malo pršať, no zrážok bude neporovnateľne menej ako za posledný víkend a pondelok. Do konca týždňa sa bude postupne otepľovať.

18.05.2010 09:31
debata

„Predpokladáme, že najviac naprší miestami do 10 milimetrov za 24 hodín, pričom cez víkend boli úhrny od 70 až do 91 milimetrov na Kysuciach. Situácia sa teda zlepšuje,“ tvrdí meteorologička Paulína Valová.

Najťažšie povodňami skúšaný juhovýchod Slovenska si môže oddýchnuť. V najbližších dňoch najviac naprší na Orave, Kysuciach a Liptove, ale bude to oveľa menej ako doteraz. „Na juhozápade dokonca predpokladáme, že nebude pršať vôbec,“ dodala Valová.

V stredu by malo pršať rovnomerne na celom území Slovenska. Vo štvrtok bude už zmenšená oblačnosť, dážď sa očakáva na Považí a severozápade pri hraniciach s Českom. V piatok zrážky dorazia pre zmenu na východ. „Na západe Slovenska v piatok dokonca predpokladáme vcelku slnečné počasie,“ dodala Valová.

Ku koncu týždňa sa má aj otepliť. Kým minulý víkend na horách výdatne snežilo a v horských dolinách teploty dosahovali len okolo piatich stupňov, tento víkend má byť na horách o desať viac.

Tohtoročný máj bude patriť medzi najvlhkejšie mesiace vôbec v histórii meraní na Slovensku. „Zatiaľ nemáme presné čísla, lebo bude pršať do konca mesiaca, ale miestami sa dlhoročné zrážkové priemery prekročili až trojnásobne,“ uzatvára Valová.

debata chyba