Fico po rokovaní bezpečnostnej rady: Sme pripravení na tvrdý úder

Slávnostná schôdza Národnej rady SR k ukončeniu štvorročného volebného obdobia, ktorá sa mala uskutočniť v stredu 19. mája, nebude. Predseda parlamentu Pavol Paška zrušil rokovanie na žiadosť premiéra Roberta Fica. Predseda vlády po rokovaní Bezpečnostnej rady SR vysvetlil, že parlament musí byť akcieschopný a pružne reagovať na prípadné schválenie novely zákona o dvojakom občianstve v Maďarsku.

18.05.2010 11:26 , aktualizované: 12:29
Fico, Gašparovič Foto:
Premiér Robert Fico (vpravo), prezident Ivan Gašparovič (v strede) a náčelník Vojenskej kancelárie prezidenta republiky Marián Áč prichádzajú na rokovanie bezpečnostnej rady Slovenska.
debata (185)

Premiér vyhlásil, že Slovensko chce s Maďarskom rokovať o plánoch Budapešti zmierniť podmienky na udelenie dvojakého občianstva. O zmenách v získavaní občianstva začal rokovať novo ustanovený maďarský parlament v pondelok. Slovenská vláda už južnému susedovi vyčítala, že postupuje bez konzultácií s Bratislavou.

Slovensko podľa Fica požiada Maďarsko o zvolanie zmiešanej slovensko-maďarskej komisie. V prípade, že Maďarsko na stretnutie komisie nepristúpi, Slovensko bude ďalej pokračovať v diplomatickom úsilí. Fico pripustil, že krajina bude možno iniciovať aj stretnutia „na najvyššej úrovni“.

„Budeme podrobne sledovať, ako o tom budú rokovať,“ vyhlásil Fico. Zdôraznil, že ak bude v Maďarsku návrh prijatý, slovenská národná rada okamžite prijme protiopatrenia. „Sme pripravení na veľmi tvrdý protiúder,“ vyhlásil.

Fico informoval, že slovenská vláda už diskutovala aj o prvých legislatívnych zámeroch. „Dávame však prednosť vysvetľovaniu a konzultovaniu, čo malo Maďarsko urobiť ako prvé pred predložením novely zákona,“ uviedol.

Podľa Fica je maďarská novela zásahom do vnútorných vecí Slovenska. „Je to čosi nevídané, že niekto jednostranne chce prenášať štátne občianstvo na územie iných štátov. Slovenská republika musí v danej veci konať,“ povedal.

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák sa už rozprával s diplomatmi krajín Európskej únie sídliacimi na Slovensku. Teraz ho čakajú rokovania s veľvyslancami ďalších štátov. Premiér požiadal šéfa slovenskej diplomacie o zvolanie zmiešanej slovensko-maďarskej komisie.

Zákonná predloha pravicovej strany Fidesz, víťaza aprílových volieb v Maďarsku, má umožniť získať zahraničným Maďarom občianstvo aj bez podmienky trvalého pobytu. Zmeny by mali podľa predstáv novej vlády prejsť schvaľovacím procesom do troch mesiacov. Fidesz už skôr spresnil, že zákon vstúpi v platnosť zrejme od 1. januára 2011.

Na Slovensku žije približne pol milióna ľudí maďarskej národnosti. Nový spor medzi Bratislavou a Budapešťou vyostril necelý mesiac pred slovenskými parlamentnými voľbami tradične komplikované slovensko-maďarské vzťahy.

185 debata chyba