Voda by už stúpať nemala, oteplí sa

Domy, autá, úroda i lesy. To všetko padá za obeť silnému dažďu a vetru, ktorý v týchto dňoch zmieta Slovenskom. Dobrou správou je, že hladiny slovenských riek by už nemali veľmi stúpať. Podľa predpovedí odborníkov by sa mala zvyšovať už iba Latorica. Zrážok bude menej a vo štvrtok sa oteplí.

18.05.2010 17:54
dážď, búrka, Poľsko Foto:
Vo štvrtok by ešte mali byť miestami prehánky, ojedinele búrky, ale cez víkend by malo pršať už len výnimočne.
debata (1)

Vyčíňanie vetra a vody narobilo obrovské škody po celej krajine. Poisťovňa Generali Slovensko napríklad len okolo obeda zaznamenala 132 poistných udalostí v celkovej škode asi 73-tisíc eur. „Očakávame, že sa ich počet bude ďalej zvyšovať,“ povedala pre agentúru SITA Jana Čahojová z poisťovne.

Väčšinou ide o zatečené okná a pivnice alebo poškodené autá. Tie zasiahli nielen vyvalené stromy, ale aj spadnuté časti domov či pouličné lampy. Štátne lesy pripravil vietor o viac ako milión kubických metrov stromov. Popadané dreviny obmedzujú aj dopravu. Hasiči z Banskobystrického kraja napríklad v noci na utorok odstraňovali z ciest takmer 30 vyvalených stromov.

Predpovede na ďalšie dni sú však optimistické. „Latorica je na vzostupe z ukrajinskej strany, no iné rieky na východe Slovenska by sa mali stabilizovať. Zvyšovanie hladiny Moravy sa pravdepodobne spomalí a ustáli,“ uviedla hydrologička SHMÚ Katarína Matoková. Ako dodala, v utorok ešte zaznamenali vzostup hladín na Morave, Malom Dunaji, na Orave, Kysuci, v dolných častiach Váhu, Hrona, Ipľa a povodia Bodrogu. „Stupeň povodňovej aktivity bol prekročený v 65 vodomerných staniciach,“ spresnila.

Veľká oblačnosť by mala prevládať i v stredu. Na juhozápade územia budú zrážky ojedinelé, inde občasné. Najviac opäť zaprší na Kysuciach, Orave, v Liptove a na Spiši, kde sa očakáva až desaťmilimetrový úhrn zrážok. „Denná teplota by sa mala pohybovať medzi 10 až 16 stupňami Celzia, na Kysuciach, Orave, v Liptove a na Spiši od štyroch do desať stupňov,“ informovala meteorologička SHMÚ Paulína Valová. Zrážok bude podľa nej postupne ubúdať.

Vo štvrtok by ešte mali byť miestami prehánky, ojedinele búrky, ale cez víkend by malo pršať už len výnimočne. Koncom týždňa sa má otepliť na 18 až 23 stupňov. Do konca mája podľa Valovej už trvalé dažde nehrozia. „Na budúci týždeň sa síce zase trocha ochladí, ale nie tak hrozne ako teraz. Bude viac slnka a menej zrážok,“ zhrnula meteorologička.

1 debata chyba