SMK: Žiaci v maďarských školách rozmýšľajú v materinskom jazyku

SMK odmieta slová ministra školstva Jána Mikolaja (SNS) k externej časti tohtoročných maturít. Jeho vyjadrenia o žiakoch škôl s maďarským vyučovacím jazykom považujú za neadekvátne a urážlivé.

18.05.2010 20:48
debata (25)

Súhlasia s Mikolajom, že znalosť maďarčiny presahuje na maďarských školách slovenčinu, lebo je prirodzené najdokonalejšie ovládať svoj materinský jazyk. Mikolajovi však oponujú pri tvrdení, že uplatňovanie štátneho jazyka v školách s vyučovacím jazykom maďarským je nedostatočné.

„Podobne sa dištancujeme od vyjadrenia ministra školstva, že študenti a žiaci škôl s vyučovacím jazykom maďarským nevedia rozmýšľať v štátnom jazyku. Oni totiž rozmýšľať vedia presne tak, ako sa má rozmýšľať – v materinskom jazyku,“ konštatuje v stanovisku SMK podpredseda strany pre školstvo László Szigeti.

SMK sa pýta ministra školstva, v akom jazyku rozmýšľa on, jeho deti, prípadne žiaci a študenti škôl s vyučovacím jazykom slovenským. „Odpoveď by bola jednoznačná a rovnaká, veď ľudia všade rozmýšľajú v materinskom jazyku,“ poznamenal Szigeti. Výsledky externých maturít zo slovenčiny v maďarských školách sú o šesť percent slabšie ako výsledky z tohto istého predmetu v slovenských školách. Podľa SMK tento fakt svedčí o tom, že učitelia a žiaci škôl s vyučovacím jazykom maďarským venujú vyučovaniu a osvojeniu si slovenského jazyka dostatočné a adekvátne úsilie.

Szigeti sa čuduje, prečo si minister Mikolaj nevšíma napríklad výsledky externých maturít v slovenských školách z angličtiny. „V školách s vyučovacím jazykom slovenským z anglického jazyka na úrovni B1 bola priemerná úspešnosť len 54,2 percenta, čo je o 1,2 percenta slabší výsledok, ako dosiahli žiaci škôl s vyučovacím jazykom maďarským zo slovenského jazyka. K tomu sa minister školstva nevyjadril kriticky,“ povedal Szigeti. SMK je pobúrená, že počas celého volebného obdobia je pre Mikolaja jediným indikátorom kvality maďarských škôl úroveň vyučovania a ovládania slovenského jazyka.

Minister školstva Ján Mikolaj (SNS) na tlačovej konferencii vyhlásil, že znalosť maďarského jazyka na stredných školách s vyučovacím jazykom maďarským presahuje znalosť štátneho jazyka. Podľa neho aj iné ako maturitné testovania ukázali, že študenti a žiaci škôl s vyučovacím jazykom maďarským nevedia rozmýšľať v štátnom jazyku, dokážu len prekladať. „Uplatňovanie štátneho jazyka v školách s vyučovacím jazykom maďarským je absolútne nedostatočné,“ vyhlásil Mikolaj.

25 debata chyba