Dzurinda: Fico by mal odstúpiť. KDH podáva na Smer trestné oznámenie

Volebná líderka SDKÚ Iveta Radičová vyzvala voličov, aby v júnových parlamentných voľbách odmietli porciovanie Slovenska spoluvlastníkmi Smeru.

19.05.2010 12:20 , aktualizované: 14:07
Iveta Radičová, primárky Foto:
Iveta Radičová a Mikuláš Dzurinda
debata (433)

Ako povedala, Robert Fico po zverejnení informácií a vážnych podozrení, že Slovensku vládnu spoluvlastníci Smeru, stratil mandát. „Zmena je na dosah,“ vyhlásila. Podľa nej voliči vo voľbách budú rozhodovať akoby v referende, či budú vládnuť na Slovensku súkromníci.

Podľa predsedu SDKÚ Mikuláša Dzurindu bol januárový útok Fica na jeho stranu vymyslený zakrývací manéver, ktorým sa Fico snažil paralyzovať SDKÚ, pretože vedel, že sa informácie o Smere prevalia. „Ak chce mať Fico politickú perspektívu, mal by odstúpiť,“ zdôraznil Dzurinda.

Podnikateľ Bohumil Hanzel pre denník Sme povedal, že Ľubomír Blaško daroval Smeru 32 miliónov korún cez sprostredkovateľa Drahomíra Mihálka pred voľbami v roku 2002. Hanzel patril k sponzorom strany a sám oslovoval ďalších podnikateľov, aby podporili vtedy rozbiehajúci sa Smer. Bývalý poslanec za Smer Hanzel tvrdí, že peniaze zháňal aktívne aj Robert Fico. So súčasným premiérom si v tom čase podľa neho boli blízki. Fico mu vraj hovoril, ako zohnal okolo 100 miliónov korún.

„Videl som aj kópiu zmluvy medzi Ficom a sponzormi. Ide o veľké peniaze a miesta na kandidátke.“ Smer sa od Hanzela dištancuje, spochybňuje jeho dôveryhodnosť. „Už dávno sa ľudsky a politicky rozišiel so stranou,“ napísal šéf tlačového odboru Úradu vlády Braňo Ondruš a informácie o peniazoch od Blaška označil za propagandu.

„Účtovníctvo a financovanie strany Smer je od samého začiatku v roku 1999 v poriadku. Od prvého dňa vzniku sme boli neuveriteľne pod drobnohľadom, ako to robíme, kde získavame finančné prostriedky,“ uviedol Fico. Na nezrovnalosti vo financovaní podľa neho nepoukázal žiadny audit a finančné uzávierky.

„Nemáme žiadny problém s účtami vo Švajčiarsku a s praním špinavých peňazí,“ poznamenal. Hanzel podľa Fica „nikdy nebol zakladateľom Smeru“, a spýtal sa, prečo prichádza s obvineniami 25 dní pred voľbami. Upozornil, že existujú fotky, na ktorých sa objíma s podpredsedom SDKÚ Milanom Hortom a má blízko k SDKÚ. „Je mi ho úprimne ľudsky ľúto,“ uzavrel premiér, pričom sa bližšie nevyjadril k Hanzelovým tvrdeniam.

KDH podáva trestné oznámenie na Smer

KDH podá na Generálnu prokuratúru trestné oznámenie pre dôvodné podozrenie zo spáchania viacerých trestných činov v súvislosti s informáciami o podozrivom financovaní Smeru. Podľa predsedu kresťanských demokratov Jána Figeľa by medzi nimi mohlo byť zneužitie právomoci verejného činiteľa, krátenie dane či zakrývanie korupcie.

Figeľ tiež vyzval premiéra a predsedu Smeru Roberta Fica, aby vysvetlil vážne podozrenia, ktoré sa objavili v médiách. Ako pripomenul, ak by sa preukázali, bol by to podvod na občanoch. V prípade, že Fico nedokáže jasne odpovedať, mal by podľa Figeľa zvážiť svoju politickú zodpovednosť.

Vyzval tiež, aby sa prestalo so „zahladzovaním dôkazov,“ akým bolo napríklad odstránenie informácie o údajnom sponzorovi strany z internetovej stránky prešovskej organizácie Smeru. „Pýtam sa za KDH aj ostatné politické strany na Slovensku, ako môže byť politická súťaž korektná a vyvážená, ak sa v nej využívajú nezákonné prostriedky aj vládnou stranou Smer?“ poukázal.

Trnka vyzval Hanzela, aby vypovedal

„Vyzývam pána Hanzela, ak má také poznatky…, tak dvere na špeciálnej prokuratúre má od rána do večera otvorené,“ uviedol generálny prokurátor Dobroslav Trnka po rokovaní vlády.

„Keď príde a podá trestné oznámenie – môžu to urobiť aj redaktori Sme, ak disponujú takými materiálmi, ktoré sú uverejnené v denníku, veľmi radi si ho na protokol výpovede oznamovateľa, ale aj svedka, prípadne aj poškodeného, veľmi radi ho špeciálni prokurátori vypočujú,“ dodal Trnka.

Ak bude v prípade podané „seriózne trestné oznámenie“, bude sa ním prokuratúra zaoberať. Ak sa neuplatní tento postup, Trnka prípad zaradí do politického folklóru. „Prokuratúra v rámci predvolebnej kampane nebude a ani nie je do tohto boja zaťahovaná,“ konštatoval Trnka.

433 debata chyba