Na pochode homosexuálov sa očakáva vyššia účasť

Asi tisícovú účasť predpokladajú organizátori na pochode ľudí inej sexuálnej orientácie v Bratislave. Tento odhad sa však môže ukázať ako veľmi skromný.

21.05.2010 12:13
Gay pride, Havana Foto:
Ilustračné foto
debata (46)

Do hlavného mesta sa totiž chystajú aj väčšie skupiny homosexuálov zo zahraničia. Podporu podujatiu prejavili najmenej štyri veľvyslanectvá, pochodovať chcú dvaja európski diplomati, zástupcovia bi-, trans- či intersexuálnych komunít a ďalší.

Prvý Dúhový Pride na Slovensku sa začne o 13. hodine na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí a potrvá asi tri hodiny. Ďalšiu trasu organizátori z bezpečnostných dôvodov taja. „Máme niektoré náhradné alternatívy, keby nás kdesi čakali radikálne skupiny,“ uviedla manažérka a hovorkyňa podujatia Romana Schlesinger.

Pochod sa uskutoční pod prísnym dohľadom štátnej aj mestskej polície. Centrum metropoly budú policajné zložky monitorovať po celý deň. Počty policajtov zatiaľ krajský hovorca František Peczár nespresnil.

Do 50 dobrovoľníkov, ktorí budú takisto dbať o verejný poriadok a usmerňovať účastníkov, zabezpečí organizátor. Podľa Schlesinger už na internete zaznamenali viacero hrozieb a prejavov odporu. Antidemonštrácia na podporu tradičnej rodiny, ktorá mala byť na inom konci námestia, sa však konať nebude.

Opatrenia prijala aj mestská časť Staré Mesto. Ak jej poverený zástupca zaznamená porušenie zákona, požiada o rozpustenie sprievodu.

Po skončení pochodu je na námestí pripravený Dúhový koncert a ďalší pestrý program. „Mal by byť veselou, farebnou a pokojnou oslavou rozličnosti, slobody a hodnoty ľudských práv. Sme pripravení otvoriť s každým serióznu diskusiu o našich problémoch na úrovni argumentov. Pokúsime sa vyvrátiť škodlivé stereotypy a skreslené informácie,“ zdôraznila Schlesinger.

46 debata chyba