Gay Pride: Slovensko nie je ešte pripravené, ale upozornili sme

"Nečakala som, že to takto prebehne. Podobné to bolo aj v Brne," povedala účastníčka akcie Pride Monika Bartová na adresu útokov neonacistov, ktorí v tom čase obkľúčili Hviezdoslavovo námestie.

22.05.2010 17:38
Bratislava, Pride, homosexuál Foto:
Pochod gayov a lesbičiek v Bratislave.
debata (200)

„Čakala som, že si dajú väčší pozor. Žijem v Česku a teda viem, aký je to rozdiel žiť tam a tu.“ Snaha o čo najväčšiu mieru tolerancie voči neheterosexuálnej menšine bola hlavným úsilím nielen organizátorov a rečníkov, ale aj zúčastnených.

Sú Slováci voči homosexuálom netolerantní?

„Na Pride ma priviedla zvedavosť, chceme ukázať, že aj my máme nárok základné ľudské práva. Myslím si však, že Slovensko na pochod nie je pripravené. Ale aspoň sme sa zvidieteľnili a ukázali, že je nás veľa,“ uviedol Marek Ochoba, jeden z účastníkov podujatia. V tom čase bol pochod už zrušený a Dúhový Pride izolovali na Hviezdoslavovovm námestí. Na otázku, či má negatívne skúsenosti s reakciami na svoju sexuálnu orientáciu, povedal: „Išlo iba o slovné urážky, ale vychádzam skoro s každým.“

Napriek opakovaným pokusom o útok na pódium, najprv slzným plynom, neskôr vajíčkami, sa rečníci aj organizátori akcie snažili atmosféru čo najviac uvoľniť a účastníkov uistiť ako o ich bezpečnosti i význame akcie. „Chcem, aby sa verejná mienka na Slovensku zlepšila, posunula smerom k lepšiemu a aby sa prejavila úcta smerom ku každej menšine,“ povedal Gabriel Oloh, ktorý od svojich osemnástich rokov žije v Mníchove.

Ivan Majerský, Pravda Foto: Ivan Majerský
Bratislava, gay, pride Ivan Majerský, Pravda

FOTO: Ivan Majerský, Pravda

Na akcii sa zúčastnili viacerí už len preto, že sympatizujú s homosexuálnou menšinou a nie je im otázka ľudských práv ukradnutá. Tereza z Banskej Bystrice prišla na pochod podporiť kamarátky a na margo utláčania menšín uviedla: „Stačí sa pozrieť na konanie niektorých politikov,“ pričom z pozadia sa ozvalo: „Slota!“ Mnohí práve v tejto téme spomenuli vyhlásenia národne orientovaných politikov a nezáujem politických strán o tému homosexuality v prebiehajúcej kampani. „Keby prejavili aspoň určitú snahu,“ zaznelo z mnohých úst.

Na pochode dominovala požiadavka registrovaných partnerstiev. „Adopciu skôr nie, lebo nie je jednoznačné, aký vplyv by to malo na dieťa,“ povedal Marek Ševčík, ktorý sa na akcii ocitol po ceste do práce. Napriek násilným atakom neonacistov Dúhový Pride nakoniec prebehol. Teraz sa s napätím čaká na reakcie politikov a vlády. Účastníci sa o piatej popoludní premiestnili na after party v bratislavskej Petržalke.

Ivan Majerský, Pravda Foto: Ivan Majerský
Bratislava, gay, pride Ivan Majerský, Pravda

FOTO: Ivan Majerský, Pravda

Dúhový pochod v Bratislave.
Neonacisti protestovali proti pochodu...
+12
200 debata chyba