Hanzel je chorobný klamár, vieme to dokázať, odkazuje vládny Smer

Strana Smer sa ostro ohradzuje proti tvrdeniam Bohumila Hanzela. "Pán Hanzel účelovo opäť dokazoval pri svojich vymyslených konštrukciách o takzvanom ohrození, že je chorobný klamár, čo vieme v prípade potreby dokladovať. Sme presvedčení, že to nie je posledný pokus brutálnejšie očierňovať stranu Smer a jej predstaviteľov," uviedla hovorkyňa strany Smer Katarína Kližanová Rýsová.

25.05.2010 14:06 , aktualizované: 20:03
Bohumil Hanzel Foto:
Bohumil Hanzel (vľavo) vo februári 2006, keď bol ešte poslancom Smeru, v rozhovore s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom.
debata (150)

Dodala, že tvrdenie vie strana doložiť listinným dôkazom, s ktorým momentálne pracuje Generálna prokuratúra SR.

Bývalý poslanec parlamentu za Smer a podnikateľ Bohumil Hanzel podal na Generálnej prokuratúre trestné oznámenie na neznámeho páchateľa za vyhrážanie sa smrťou, ktoré súvisí s tým, že Hanzel medializoval informácie o údajnom pozadí financovania strany Smer.

„Dostal som mail: Bohuš, aspoň drž hubu, všetci tvoji známi vieme, že keby si nebol v Smere, tak dnes máš veľké guľové a nie Q-EX. Tak sa nenadrapuj, lebo dopadneš ako tvoj kamarát eisenboňák, ten sa už vezie dole vodou, s pozdravom Jánošík,“ odcitoval Hanzel výhražný e-mail. Nemá žiadne podozrenie, kto to mohol písať, nemá ani kamaráta „eisenboňáka“, teda v preklade železničiara. Podľa Hanzela vyhrážky môžu súvisieť s kauzou financovania Smeru, ktorá sa po jeho slovách rozpútala.

„Niekto sa môže týmto cítiť ohrozený sekundárne“. E-mail dostal 19. mája, keď denník Sme publikoval rozhovor s Hanzelom. Trestné oznámenie sa rozhodol podať až potom, ako prišli „druhotné signály“, ako napríklad dcérina príhoda. Napriek týmto udalostiam neľutuje, že o veciach hovoril. „Nič neľutujem, všetko, čo som povedal, je pravda,“ povedal. Nepredpokladal, že z toho bude taká veľká kauza.

Hanzel zároveň podotkol, že už keď do Smeru vstupoval, nebol chudobný – mal už v roku 1992 v Trenčíne postavený dom a firmu, ktorá robila obraty v stovkách miliónov korún. Jeho firma Q-EX „existuje už dvadsať rokov a pokiaľ ja viem, tak Smer iba desať“, tvrdí Hanzel.

Hanzel si myslí, že pisateľ e-mailu bol asi v nejakom tranze. Berie to však vážne. „Žena je nervózna, deti zo Švédska už volali, či sa necítim byť ohrozený, že majú o mňa strach,“ povedal Hanzel. Jeho mladšia dcéra prišla zo školy s príhodou, že jej spolužiaci hovorili, aby chodila v nepriestrelnej veste. „Jeden si robil srandu a povedal, že nie je treba – dnes už strieľajú rovno do čela,“ uviedol Hanzel.

Pre denník Sme povedal, že peniaze od sponzorov pred voľbami v roku 2002 zháňal aj Fico. Pre stranu vraj osobne získal do sto miliónov korún. Hanzel videl aj notársky overenú zmluvu medzi Ficom a piatimi sponzormi, ktorých zastupuje vplyvný podnikateľ. Podľa neho mu líder Smeru 16. augusta 2001 povedal, že je normálne, ak si budú sponzori za peniaze, ktoré dali strane, po víťazných voľbách robiť nároky na štátne zákazky.

V prípade už padli trestné oznámenia. Jedno podali predstavitelia KDH vo veci financovania strany Smer. Druhé trestné oznámenie dali zástupcovia Smeru na neznáme osoby pre krivé obvinenie, šírenie poplašnej správy, ohováranie a poškodzovanie cudzích práv.

150 debata chyba