O dvojakom občianstve s Maďarskom nesmieme rokovať

Rokovania s Maďarskom by pripustili možnosť dvojakého štátneho občianstva na Slovensku, tvrdí vedúci Katedry medzinárodného práva a európskeho práva Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave František Poredoš.

26.05.2010 13:14
debata (50)

Je snaha Maďarska v súlade s medzinárodným právom? Nie je. Podmienky nadobúdania štátneho občianstva stanovuje síce štát, voľnosť však nie je absolútna. Je obmedzená práve medzinárodným právom. Maďarsko sa správa atypicky.

V čom?
Predovšetkým navrhovaná novela zákona nevyžaduje trvalý pobyt na území Maďarska. Medzinárodné právo zovšeobecňuje prax štátov, ktoré pri nadobúdaní štátneho občianstva vyžadujú trvalý pobyt od 5 do 10 rokov. Maďarsko by nalomilo túto zásadu a občianstvo udelilo aj osobám, ktoré nikdy na jeho území neboli.

Ako by na to mohla reagovať Európska únia?
Mohla by vylúčiť Maďarsko zo schengenského priestoru. Najmä preto, že novela je koncipovaná tak, že stačí, ak žiadateľ dokáže pravdepodobnosť svojho pôvodu z Maďarska. Znamená to, že z ktoréhokoľvek kúta sveta sa bude môcť niekto stať štátnym občanom tejto krajiny. Stane sa tak aj občanom EÚ s voľným pohybom na jej území, ale aj s výhodami pre pohyb vo svete. Je dosť pravdepodobné, že by sa mohli takto dostať k maďarskému občianstvu aj kriminálne živly.

Môže mať dvojaké občianstvo praktický význam pre obyvateľov Slovenska?
Nebude mať nijaký význam. Podľa medzinárodného práva totiž pri dvojakom občianstve platí jednoznačne zásada, že štátny občan patrí pod jurisdikciu štátu, na území ktorého sa nachádza, a ktorého je štátnym občanom. Žiadne iné štátne občianstvo nie je pre tento štát relevantné.

Premiér Robert Fico vyzýva svojho budúceho partnera Viktora Orbána na rokovanie. Súhlasíte s tým?
V nijakom prípade sa nemôže s Maďarskou republikou o tejto otázke rokovať. Medzinárodné právo je právom kompromisu a strana, ktorá je ochotná rokovať, signalizuje, že uznáva aspoň oblasť, respektíve inštitút, o ktorom ide rokovať. Tým, že by slovenská strana rokovala o náplni a dosahu maďarského zákona o občianstve na Slovensku, pripustila by možnosť dvojakého štátneho občianstva na Slovensku.

50 debata chyba