Potrebujeme opraviť cesty, nie dvojaké občianstvo, odkazujú starostovia

Do Maďarska to majú zopár metrov, no dvojaké občianstvo, ktoré schválil parlament v Budapešti, ich nezaujíma. Z primátorov a starostov na juhu Slovenska, ktorých oslovila Pravda, sa oň zatiaľ nechystá požiadať nikto. Zhodne tvrdia, že majú iné starosti ako papierové formality, ktoré by im navyše mohli skomplikovať aj výkon funkcie.

26.05.2010 19:02
Tachty, maďarská hranica Foto:
Starosta Tácht Július Molnár má Maďarsko za dedinou, no o dvojité občianstvo nestojí.
debata (14)

„Je to len provokácia a priestor pre politikov. My viac ako dvojaké občianstvo potrebujeme peniaze na opravu ciest. Tie nám nikto nenúka,“ hovorí starosta Šiatorskej Bukovinky v okrese Lučenec Juraj Badinka.

„Mám maďarskú národnosť, som však občan Slovenskej republiky a o žiadne iné občianstvo nemám záujem,“ povedal zasa primátor Šiah Ľudovít Pásztor. V mestečku, za ktorým sú bývalé hranice s Maďarskom, žije osemtisíc ľudí, no podľa Pásztora drvivá väčšina z nich uvažuje podobne ako on. „Načo by nám bolo? Aj my, aj Maďarsko sme predsa súčasťou Európskej únie. Môžeme voľne cestovať. Tak aké výhody to prinesie?“

Rovnako uvažuje aj starosta obce Tachty v okrese Rimavská Sobota, kde sa hovorí po maďarsky. „Vôbec o tom neuvažujem. A prečo aj. Keď bolo pred niekoľkými rokmi v Maďarsku referendum o tom, či ľudia súhlasia s udeľovaním maďarského občianstva ľuďom za hranicami, väčšina ľudí zo susednej obce Cered v Maďarsku bola proti. A aké výhody by to ľuďom u nás malo priniesť? Žiadne. Prínos z toho môžu mať v čase pred voľbami u nás len politici ako Duray či Slota. Obyčajní ľudia nie. Tí zákon o dvojakom občianstve odsudzujú.“

O dvojaké občianstvo nie je záujem ani v Slovenských Ďarmotách v okrese Veľký Krtíš, ktoré s maďarským mestečkom Balassgyarmat oddeľuje iba most cez rieku Ipeľ. „Pre nás to nie je téma,“ tvrdí starostka Denisa Árvayová.

14 debata chyba