Fico zaútočil na Sulíka a KDH. Je nervózny a zbabelec, vrátili mu úder

Predstavitelia KDH odmietli tvrdenia predsedu Smer Roberta Fica o prepojeniach ich strany s predsedom SaS Richardom Sulíkom pri predaji pozemkov z bratislavskej mestskej organizácie Odvoz a likvidácia odpadu spoločnosti FaxCopy.

27.05.2010 16:35 , aktualizované: 19:58
debata (406)

„Znovu sme mohli vidieť predsedu vlády používať lož ako pracovnú metódu, Peter Stach, predseda KDM a poradca môjho predchodcu Pavla Hrušovského nikdy nebol šéfom OLO, predseda Smeru nehovorí pravdu,“ uviedol predseda KDH Ján Figeľ na tlačovej besede. Primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský z KDH dodal, že predsedom predstavenstva spoločnosti bol iný Stach, ten bol bratislavským mestským poslancom, členom klubu KDH.

Figeľ upozornil, že pri predaji pozemkov bola zorganizovaná verejná súťaž, v ktorej bolo 18 súťažiacich a vyhrala najlepšia ponuka. Ďurkovský ukázal dokument, na ktorom bol zoznam účastníkov súťaže o kúpu pozemkov. „Konanie vtedajšieho predstavenstva bolo absolútne v zmysle zákona, bolo korektné,“ dodal Ďurkovský. Veľmi ho prekvapilo, že premiér chce z transparentnej veci urobiť presný opak. „Robert Fico sa zdá byť nervózny, správa sa ako ohrdnutá nevesta,“ uviedol Figeľ.

Fico: Bratislavu pripravili o 42 miliónov korún

Predseda Smeru Robert Fico obvinil KDH a SaS zo „spoločného biznisu.“ Ako vyhlásil, predseda SaS Richard Sulík si v roku 2005 ešte ako člen predstavenstva a šéf stopercentnej dcéry mesta Bratislava, spoločnosti Odvoz a likvidácia odpadu sám sebe predal lukratívne pozemky mesta za značne podhodnotenú cenu. OLO totiž predal približne 1,7 ha pôdy v zastavanom území vo Vajnoroch spoločnosti FaxCopy, ktorej rozhodujúcim akcionárom bol práve Sulík.

Fico pripomenul, že predsedom predstavenstva OLO v tom čase bol Peter Stach, bývalý predseda Kresťanskodemo­kratickej mládeže Slovenska a poradca Pavla Hrušovského. Za pozemky si OLO vypýtalo zhruba 44,56 milióna korún, čo je podľa Fica výnimočne málo. FaxCopy do roka predala pozemky ďalej niekoľkonásobne drahšie – časť za 60,26 milióna korún a časť za 6,56 milióna korún.

Podľa premiéra prvý kupujúci pozemky predali ďalej za 86,62 milióna korún. Ako tvrdí premiér, Sulík s primátorom Bratislavy Andrejom Ďurkovským (KDH) v konečnom dôsledku pripravili mesto o vyše 42 miliónov korún.

Sulíkovi Fico za trestné oznámenie nestojí

Richard Sulík nepodá na premiéra Roberta Fica trestné oznámenie za jeho výroky, pretože mu to za to nestojí. Sulík to na tlačovej besede zdôvodnil tým, že Fico vždy žil z cudzích peňazí a v súčasnosti bankrotuje krajinu. „Nebuďte zbabelec a odpovedajte na otázky novinárov o kauzách počnúc vinicami,“ vyzval Fica Sulík. Zároveň ho vyzval na diskusiu s predstaviteľmi opozície.

Sulík dnešné Ficove tvrdenia na jeho adresu označil za neschopnosť prekryť škandály Smeru-SD. Upozornil, že fakty zverejnené Bohušom Hanzelom sú autentické, pretože idú z vnútra. Ak sa preukážu, hrozí niekomu niekoľko rokov basy. „Na Ficovom mieste by som bol aj ja nervózny,“ dodal Sulík.

Sulík zdôraznil, že firma, ktorej bol akcionárom, dala za pozemok o dva milióny korún vyššiu ponuku ako druhá najvyššia ponúkaná suma. Pozemok získala spoločnosť FaxCopy v súťaži, ktorá bola inzerovaná v celoslovenských denníkoch, spomedzi 18 záujemcov. Celý prípad je starý päť rokov a všetka dokumentácia o ňom je na webe. Sulík tvrdí, že na následnom predaji nezarobil toľko ako uviedol Fico.

406 debata chyba