SMK: Od roku 2006 nám tu krivdíte

Strana maďarskej koalície (SMK) "s prekvapením zisťuje, že prezident po dlhom čase znova objavil, že v tejto krajine žijú aj občania maďarskej národnosti". Tvrdí v reakcii na štvrtkový príhovor prezidenta Ivana Gašparoviča SMK a dodáva, že doteraz boli prekvapení, keď prezident "zo svojho novoročného príhovoru systematicky a opakovane vynechával maďarskú menšinu a napadla mu len vtedy, keď sa objavil maďarsko-slovenský konflikt".

28.05.2010 12:59
Csáky Foto:
Predseda SMK Pál Csáky
debata (115)

SMK tvrdí, že občania maďarskej národnosti cítia od roku 2006 zhoršenie ich situácie, to, že im pravidelne krivdia. „Je prekvapivé, ak viacerí z nás myslia prijatie maďarského občianstva vážne, pretože cítia, že sa ich slovenská politika mnohými svojimi krokmi snaží vytlačiť na perifériu spoločnosti?” Strana sa zároveň pýta, "nakoľko stabilný a úprimný je tento postoj a zmena rétoriky Ivana Gašparoviča“. Ak je postoj prezidenta pevný, odporúča hlave štátu, „aby v blízkej budúcnosti inicioval diskusie o zmene Preambuly Ústavy Slovenskej republiky a zmene jazykového zákona, takisto dialóg o vytvorení samosprávy v oblasti školstva a kultúry. Bez tohto ostanú slová pána prezidenta len prázdnymi frázami“.

SMK ďalej v reakcii na príhovor hlavy štátu k maďarskému dvojakému občianstvu tvrdí, že bola vždy a je aj teraz pripravená diskutovať o možnostiach vyriešenia slovensko-maďarských sporov. Po júnových parlamentných voľbách sa chce zasadzovať o to, aby sa v otázke dvojakého občianstva dospelo k obojstranne uspokojivému riešeniu. Strana maďarskej koalície tiež pripomína, že „slovenská a maďarská politika má pol roka na vyriešenie tejto otázky, veď pred januárom 2011 sa ani nedá žiadať o maďarské občianstvo“ a zdôrazňuje, že „maďarský zákon nikoho k ničomu nezaväzuje“. SMK bude bližšie informovať o tejto téme v decembri a dovtedy občanom odporúča, aby sa touto otázkou nezaoberali.

Novela maďarského zákona o dvojakom občianstve neprináša nič dobré a pozitívne slovenským občanom maďarskej národnosti, nič, čo by už nemali ako plnohodnotní občania Slovenskej republiky a Európskej únie zaručené v našej ústave. Uviedol to prezident vo štvrtok 27. mája v príhovore odvysielanom STV. Prezident podporil opatrenia vlády a parlamentu prijaté po tom, ako v stredu 26. mája Národné zhromaždenie Maďarskej republiky prijalo novelu zákona o dvojakom občianstve. „Našou povinnosťou je zabrániť etnicko-politickým konfliktom v Európe, akým je aj vstupovanie Národného zhromaždenia Maďarskej republiky do Ústavy Slovenskej republiky,“ povedal okrem iného prezident v príhovore vysielanom po Správach STV.

115 debata chyba