Slovenská opozícia privítala víťazstvo pravice v českých voľbách

Opozičné pravicové strany SDKÚ-DS a KDH privítali úspech pravice v českých voľbách. Výsledok hlasovania je podľa nich dva týždne pred parlamentnými voľbami v krajine povzbudením pre opozíciu. Analytici však výraznejší vplyv českých volieb na postoj slovenských voličov nepredpokladajú.

30.05.2010 00:00
TOP 09 - oslavy Foto:
Politici TOP 09 oslavujú zisk 16,7 percenta voličských hlasov v českých voľbách. Zľava: Miroslav Kalousek, Jaromír Drábek, Karel Schwarzenberg.
debata (21)

Voľby do českej Poslaneckej snemovne síce vyhrala favorizovaná ľavicová ČSSD, volebný zisk však výraznejšie zaostal za jej očakávaniami. Predseda strany Jiří Paroubek následne ohlásil rezignáciu. Úbytok hlasov oproti predchádzajúcim voľbám zaznamenala aj pravicová ODS. S podporou nováčikov v dolnej komore parlamentu, novozaloženou stranou TOP 09 Karla Schwarzenberga a stranou Veci verejné bývalého novinára Radka Johna, by však mohla zostaviť vládu.

„Zvíťazila zodpovednosť nad populizmom, ponúkanie riešení nad útokmi,“ reagovala na výsledky hlasovania volebná líderka SDKÚ-DS Iveta Radičová. Neúspešná kandidátka na prezidentku je v blížiacich sa parlamentných voľbách hlavnou politickou súperkou premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktorého strana by podľa prieskumov mala jasne vyhrať voľby. Neistý je však volebný úspech celej vládnej koalície, ktorej členmi sú aj z nacionalizmu obviňovaná SNS a ĽS-HZDS niekdajšieho premiéra Vladimíra Mečiara. Stredopravá opozícia s výnimkou SMK navyše pred časom odmietla povolebnú spoluprácu s ľavicovým Smerom-SD. Popularita viacerých strán sa však pohybuje okolo hranice zvoliteľnosti do Národnej rady, čo politológom komplikuje odhady povolebného smerovania Slovenska.

Výsledok českých volieb je podľa Radičovej dôkazom, že „negatívna kampaň a osočovanie politických súperov nikam nevedú“. Útočnú predvolebnú agitáciu odštartoval pred pár dňami na bilbordoch práve Smer-SD. Ficova strana tak podľa niektorých analytikov prevzala taktiku ČSSD. Kampaň v susednom Česku bola omnoho ostrejšia než doterajší súboj o hlasy voličov na Slovensku.

Víťazstvo pravice privítalo aj opozičné KDH. „České výsledky sú povzbudením aj pre Slovensko,“ reagoval predseda hnutia Ján Figeľ. Upozornil, že „byť prvým a byť víťazom volieb nemusí byť to isté“.

Na Slovensku v rokoch 1998 a 2002 vyhrala voľby Mečiarova strana, vládu sa jej však nepodarilo zostaviť. Prezident Ivan Gašparovič pred časom povedal, že zostavením kabinetu po voľbách poverí ich víťaza.

Premiér Fico bude podľa vedúceho tlačového odboru Úradu vlády Branislava Ondruša reagovať na výsledky českých volieb v nedeľu.

Faktické víťazstvo českej pravice podľa prezidenta Inštitútu pre verejné otázky Grigorija Mesežnikova nebude mať výraznejší vplyv na rozhodovanie slovenských voličov. Zároveň však poznamenal, že môže byť povzbudením pre slovenskú opozíciu. „Výsledok českých volieb bude na jednej strane vzpruhou pre slovenskú opozíciu, na strane druhej pripraví Smer-SD o tému úspešnej ľavice v Česku,“ povedal politológ. Fico už totiž podľa neho nebude môcť pri presviedčaní občanov používať príklad susedného Česka. „Český volebný výsledok však výraznejšie nezasiahne do rozhodovania voličov na Slovensku,“ tvrdil. Ľavica neuspela ani v tohtoročných voľbách v Maďarsku.

Mesežnikov predpokladá, že v Česku vznikne pravicová vláda. Za jednoznačného víťaza parlamentných volieb označil stranu TOP 09 na čele so Schwarzenbergom, ktorý po voľbách získal pomyselný titul najpopulárnejší politik. Volebný výsledok podľa neho zároveň potvrdil, že u západných susedov skončil typ kresťansko-demokratickej politiky. Do parlamentu sa totiž nedostali ľudovci reprezentovaní KDU-ČSL.

21 debata chyba