Politickí nováčikovia nezaberú tak, ako v Česku, tvrdia experti

Nové strany Most-Híd a Sloboda a Solidarita (SaS) zrejme nespôsobia na slovenskej politickej scéne také otrasy, aké vyvolali v českých voľbách strany TOP 09 a Veci verejné.

30.05.2010 20:06
SaS, bilbord, spermia Foto:
Bilbord strany Sloboda a Solidarita
debata (9)

Kým SaS sa podľa analytikov pohodlne dostane do parlamentu, Most-Híd môže mať problémy. Vyplynulo to z ankety medzi expertmi, ktorí vylúčili výrazné oslabenie dominantného Smeru-SD a najsilnejšej opozičnej strany SDKÚ-DS v prospech nových politických súperov.

České víkendové voľby do Poslaneckej snemovne napriek prvenstvu ľavicovej ČSSD znamenali víťazstvo stredopravých strán. Veci verejné bývalého novinára Radka Johna so ziskom takmer 11 percent hlasov dosiahli podobný výsledok, ako im priznávali prieskumy verejnej mienky; TOP 09 Karla Schwarzenberga (16,7 percenta) si oproti predvolebným preferenciám výraznejšie polepšila. ODS a ČSSD v porovnaní s predchádzajúcimi voľbami v roku 2006 výrazne stratili. Pravicu tak podržali nováčikovia v dolnej komore parlamentu.

Oslovení analytici sa zhodli, že šance prekvapiť na Slovensku má skôr SaS spoluautora daňovej reformy Richarda Sulíka než Most-Híd bývalého šéfa SMK Bélu Bugára. „Tak v Česku, ako aj na Slovensku zaberá na voličov syndróm takzvaných panenských strán, ktoré nie sú poškodené vládnutím,“ povedal politológ Michal Horský. Kým Most-Híd vznikla vlani odštiepením od SMK, SaS sa predstavila ako nový liberálny subjekt.

Prezident mimovládneho Inštitútu pre verejné otázky Grigorij Mesežnikov odhadol, že SaS by mohla v júnových parlamentných voľbách získať sedem až deväť percent hlasov. Riaditeľ agentúry MVK Pavel Haulík naznačil, že SaS môže byť aj druhou najsilnejšou stranou na politickej scéne. „Je to jedna z mála rastúcich politických strán. Otázka je, ako sa rozdelia hlasy medzi voličským spektrom, z ktorého SaS vznikol,“ dodal. Sulíkova strana prekročila v niektorých prieskumoch preferencií dvojcifernú hranicu. O hlasy pravicového voliča sa uchádza viacero strán so šancou na vstup do parlamentu.

Otázny je podľa oslovených expertov úspech strany Most-Híd, ktorá spolu s SMK zastupuje záujmy maďarskej menšiny. „Most-Híd musí zabojovať a osloviť aj slovenských voličov,“ upozornil Mesežnikov. Horský nevylúčil, že jedna z „maďarských“ strán môže skončiť pred bránami Národnej rady. SMK Pála Csákyho a Most-Híd sa v prieskumoch pohybujú okolo päťpercentnej hranice potrebnej na vstup do parlamentu.

Analytici odmietli výrazný prepad volebného zisku Smeru-SD a SDKÚ-DS. „Výsledok ČSSD a ODS ovplyvnili najmä celková únava občanov z ich politiky a v Európe nevídaná ročná predvolebná kampaň,“ upozornil Horský. Česko dlhší čas viedla úradnícka vláda.

Parlamentné voľby budú 12. júna. Najpopulárnejší je dlhodobo Smer-SD, šancu na vstup do parlamentu má podľa predvolebných odhadov osem z 18 kandidujúcich politických subjektov.

9 debata chyba