Hanzel dal Švédom listiny o Smere, Fico už ani nevysloví jeho meno

Premiér Robert Fico sa nechce podieľať na "kabarete" bývalého poslanca za stranu Smer Bohumila Hanzela, ktorý odniesol na švédske veľvyslanectvo v Bratislave v obálke údajné dôkazy, podľa neho svedčiace o korupčnom pozadí strany Smer.

01.06.2010 13:04 , aktualizované: 16:41
Bohumil Hanzel Foto:
Bohumil Hanzel.
debata (277)

Ako informoval portál Sme.sk, tento materiál Hanzel odovzdal veľvyslancovi s tým, aby ho v prípade, že sa mu niečo stane, odovzdal Generálnej prokuratúre SR a príslušným európskym inštitúciám na zverejnenie.

Fico na tlačovej besede nechcel vyslovovať Hanzelovo meno, začal ho volať pán XY. „Pán, o ktorom hovoríte a ktorého meno nebudem ani radšej spomínať, nebol niekoľko dní v televízii a v médiách, je z toho veľmi nervózny, tak teraz vymýšľa ďalej,“ povedal Fico.

Premiér telefonoval generálnemu prokurátorovi a overoval si, či Hanzel niečo odovzdal aj na generálnej prokuratúre. Fico povedal, že podľa generálneho prokurátora tam Hanzel nepriniesol nič. „Do obálky môžem dať aj denníky Sme a Nový Čas a môžem to odovzdať pod hlavičkou, že ak by sa mi náhodou niečo stalo, tak tu máte denník Nový Čas a Sme, si ho potom prečítajte, potom z toho robte nejaké závery,“ uviedol Fico.

Premiér povedal, že „tri týždne nás niekto trápi s úplne nezmyselnými obvineniami, so zdrapmi papiera, bez toho, aby ktokoľvek predložil čokoľvek – jednoducho je to súčasť akéhosi predvolebného súboja, na ktorý sa pán XY nechal nahovoriť“. Podľa Fica je Hanzel osobným priateľom podpredsedu SDKÚ Milana Horta. „Dobre vieme, že robia veľký biznis s SDKÚ spoločne v Trenčianskom kraji,“ tvrdil Fico.

Fico pokračoval ďalej a tvrdil, že o „pánovi XY je dostatočne známe, že každý rok organizuje kabaret pre svojich zamestnancov vo svojej firme – v rámci posledného kabaretu sa aj vyzliekol donaha“. Podľa Fica to naznačuje, o koho asi ide. Premiér povedal, že ak Hanzel niečo má, tak nech to odovzdá prokuratúre a nech nerobí kabaretné situácie. „Je to úplne smiešne, je to úplne trápne“. Fico zopakoval, že všetky veci okolo financovania Smeru sú v poriadku, účtovné uzávierky strany prešli kontrolami. „Naše financovanie je absolútne v poriadku, nikto nič nepredložil, žiadny dôkaz.“

Hanzel: Postavil som sa štátnej moci

Hanzel novinárom ukázal obálku, ktorú odovzdá veľvyslancovi. Charakter údajného dôkazového materiálu o korupčnom pozadí strany Smer však nechcel špecifikovať. Hanzel opäť tvrdil, že sa pripravuje jeho diskreditácia. „Postavil som sa štátnej moci, ktorá je v dnešnej podobe nekonečná, lebo štát ovláda vlastne všetky silové rezorty, všetky tajné služby, vojenské tajné služby, to znamená, nemôžem to vylučovať, Švédov beriem ako záruku demokracie,“ vysvetľuje Hanzel vo videonahrávke rozhovoru na stránke Sme.sk. Materiál, ktorý má byť zverejnený v najbližších dňoch, vraj falšujú a to tak, že z neho vymazávajú meno súčasného predsedu vlády.

Hanzel pre denník Sme povedal, že peniaze od sponzorov pred voľbami v roku 2002 zháňal aj Fico. Pre stranu vraj osobne získal do sto miliónov korún. Hanzel videl aj notársky overenú zmluvu medzi Ficom a piatimi sponzormi, ktorých zastupuje vplyvný podnikateľ. Podľa neho mu líder Smeru 16. augusta 2001 povedal, že je normálne, ak si budú sponzori za peniaze, ktoré dali strane, po víťazných voľbách robiť nároky na štátne zákazky.

V prípade už padli trestné oznámenia. Jedno podali predstavitelia KDH vo veci financovania strany Smer. Druhé trestné oznámenie dali zástupcovia Smeru na neznáme osoby pre krivé obvinenie, šírenie poplašnej správy, ohováranie a poškodzovanie cudzích práv. Strana Smer označila Hanzela za chorobného klamára.

277 debata chyba