Predpovede strašia: Veľká voda je späť, ohrozené je už celé Slovensko

Rozvodnené korytá riek a potokov, zatopené domy či zničená úroda. Prírodný živel, ktorý trápil v posledných týždňoch Slovákov, stále nie je na ústupe. Po tom, čo búrka a prívalové dažde v noci na pondelok zaplavili viaceré obce medzi Košicami a Prešovom, Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) opäť vydal nepríjemnú predpoveď.

01.06.2010 14:44 , aktualizované: 02.06.2010 08:35
dáždniky, počasie, oblaky, mraky, dážď Foto:
Dáždniky Slováci do skríň tak skoro neodložia.
debata (16)

Vytrvalý dážď bude aj v najbližších dňoch zmáčať nasýtenú zem. Hydrológovia očakávajú, že v celej krajine môže spôsobiť povodne.

V utorok to vyzeralo tak, že na najhoršie by sa mal pripraviť iba juh Slovenska, v noci však vydal SHMÚ najvyšší tretí stupeň výstrahy aj pre časť stredného a severného Slovenska i pre Záhorie.

Očakáva sa tu nasýtenosť povodí tokov z predchádzajúceho pršania a pravdepodobnosť výskytu intenzívnych zrážok. Meteorológovia predpovedajú „vzostup vodných hladín s možnosťou dosiahnutia stupňa povodňovej aktivity“.

Na ostatnom území zatiaľ až do odvolania platí druhý stupeň výstrahy, najmenšie varovanie vyhlásili iba pre Dolné Považie a povodie Dunaja.

Odborníci varujú, že počas stredy naprší miestami až 50 mm zrážok, vo Vysokých Tatrách sa očakáva aj sneženie. Takéto množstvo „predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaný úhrn a intenzita zrážok sú v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerné a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká,“ informujú meteorológovia.

Príchod letných dní tak neprinesie ani prvý júnový týždeň. S vytrvalým dažďom sa na Slovensku ruka v ruke udrží aj vysoká oblačnosť, nárazový vietor a nízke teploty. V stredu sa ortuť v teplomeri nevyšplhá nad 15 stupňov, teplejšie dni by mal priniesť až koniec pracovného týždňa, kedy sa teploty prehupnú mierne nad 20 stupňov. Budúci týždeň by už mal byť slnečný, letné horúčavy však zatiaľ nehrozia.

Hydrologická výstraha
pred povodňami z extrémnych zrážok

zdroj: SHMÚ
mapa SHMU zdroj: SHMÚ

3. stupňa platí pre regióny: Dolný Bodrog, Torysa, Hornád a Hnilec, Slaná, Ipeľ, Dolný Hron, Horná Nitra, Dolná Nitra a Žitava, Záhorie-Krajný západ, Horné Považie a Liptov, Orava

2. stupňa platí pre regióny: Stredné Považie, Kysuce, Horný Hron, Poprad, Horný Bodrog

1. stupňa platí pre regióny: Dolné Považie a Dunaj

Najviac ohrozené okresy sú: Skalica, Senica, Myjava, Malacky, Žilina, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín, Partizánske, Bánovce n. Bebravou, Prievidza, Nitra, Zlaté Moravce, Topoľčany, Nové Zámky – sever, Levice, Žarnovica, Banská Štiavnica, Žiar n. Hronom, Veľký Krtíš, Krupina, Lučenec, Poltár, Rimavská Sobota, Revúca, Rožňava, Spišská Nová Ves, Gelnica, Košice okolie, Košice, Michalovce, Sobrance, Trebišov

Situáciu sme aktualizovali v stredu ráno, súčasný stav sledujte na stránke SHMÚ.

16 debata chyba