Veľká voda naďalej trápi Slovensko, dvaja ľudia sú nezvestní

Zlepšenie počasia počas stredy pomohlo zmierniť povodňovú situáciu v niektorých postihnutých regiónoch. Voda v menších potokoch klesla a ľudia začali s odčerpávaním vody.

02.06.2010 08:07 , aktualizované: 22:04
Povodeň, Záplavy Foto:
Obyvateľom dedinky Hul zostali oči pre plač. Voda ničí všetko, čo jej príde do cesty.
debata (38)

Naopak zvyšovanie hladín očakávajú ešte vodohospodári na dolných tokoch riek, najmä na východnom Slovensku. Vo Fiľakove údajne do rozvodnenej rieky spadol muž, jeho telo zatiaľ polícia nenašla. Premiér Robert Fico prisľúbil, že vláda vyčlení peniaze na odškodnenie po záplavách.

Vo Fiľakove údajne do rozvodnenej rieky spadol muž, jeho telo zatiaľ polícia nenašla. V Lipanoch na východnom Slovensku je nezvestná žena, pravdepodobne ju strhol potok.

Zvyšovanie a spevňovanie hrádzí pokračovalo na juhu východného Slovenska, záchranári tak chcú zabrániť ich prípadným pretrhnutiam. Tu sa totiž ešte len očakáva kulminácia Hornádu, Torysy a ďalších väčších tokov. „Prietoky, s výnimkou Ondavy, budú pravdepodobne ešte vyššie ako pri povodniach v máji,“ uviedol Dušan Mydla z košického dispečingu Slovenského vodohospodárskeho podniku. Situáciu už navyše nepomôžu zmierniť ani vodárenské nádrže, okrem Zemplínskej Šíravy a Domaše sú totiž na východe krajiny plné, dodal.

Záchranári sa naďalej snažili o sprístupnenie odrezaných obcí Livov a Livovská Huta v okrese Bardejov. „V oblastiach, kde voda klesla, miestni obyvatelia a hasiči odčerpávali vodu zo zaplavených domov,“ uviedla Mária Hankovská z obvodnej povodňovej komisie v Bardejove.

Niekoľko obyvateľov mesta Fiľakovo popoludní na polícii oznámilo, že do rozvodnenej miestnej rieky spadol muž. Polícia začala po jeho tele pátrať, na mieste tiež nasadili potápačov. Ak by telo muža našli, bola by to pravdepodobne prvá potvrdená obeť povodní v krajine. Už v noci hasiči objavili telo muža v obci Vyšné Šebastovce, ktorý sa s autom zrútil do rozvodneného potoku. Presnú príčinu jeho smrti však musí určiť až pitva.

Záplavy naďalej ohrozovali stovky obyvateľov juhoslovenských obcí Maňa a Hul. „V Mani je voda vysoká, ale darí sa ju viacmenej držať za hrádzou. Priniesli sme tam veľkokapacitné čerpadlo pre prípad, že by došlo k väčšiemu preliatiu. Máme k dispozícii čln a plávajúci transportér, keby náhodou došlo k mimoriadnej situácii a úniku vody,“ povedal hovorca nitrianskych krajských hasičov Viliam Pánsky.

V Hule pokračovala evakuácia obyvateľov, Pánsky však pripustil, že svoje domovy bola zatiaľ ochotná opustiť iba časť usadlíkov. Tých autobusy rozvážali do náhradných priestorov. Niektorí ľudia sa však stále zdráhali opustiť svoje príbytky a čakali na ďalší vývin situácie. Pánsky si netrúfol odhadnúť, koľko z približne 1200 obyvateľov obce zatiaľ evakuovali. „Tam je tiež pripravený čln a transportér. Keby došlo k pretrhnutiu alebo pretečeniu hrádze, vieme okamžite reagovať,“ poznamenal hovorca.

Hasiči zasahovali v priebehu dňa aj v Trnavskom kraji, ale zväčša pomáhali len pri odstraňovaní vody zo zaplavených pivníc či hospodárskych budov. Ťažkosti mali napríklad obyvatelia rodinného domu v obci Malé Dvorníky v okrese Dunajská Streda, hasiči pomáhali aj v Senici.

Miesta postihnuté povodňami dnes navštívil premiér. Fico prisľúbil, že vláda vyčlení peniaze na odškodnenie.

Povodňová situácia sa môže opäť skomplikovať už vo štvrtok. Podľa Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu totiž hrozia na takmer celom území krajiny intenzívne dažde, meteorológovia preto vydali najvyššiu výstrahu pred povodňami z trvalého dažďa. Počasie by sa malo výraznejšie zlepšiť až počas víkendu.

Povodeň na rieke Rajčianka. Prívalová vlna...
Povodeň v obci Rajčianka. Ľudia vytiahli gumáky.
+12Povodeň v obci Rajčianka. Prívalová vlna...
38 debata chyba