Na ulici môžu skončiť tisícky detí z centrier voľného času

Daždivé počasie ani zákazy niektorých zriaďovateľov či priamo riaditeľov nezabránili učiteľom zo základných umeleckých škôl a pracovníkom centier voľného času, aby prišli protestovať proti pripravovanému okresaniu ich rozpočtov. Pred Úradom vlády sa včera zhromaždilo okolo 300 ľudí z celého Slovenska.

02.06.2010 09:29
škola, deti, žiaci, učiteľka Foto:
Ilustračné foto.
debata (10)

Dôvodom je novela vládneho nariadenia, ktorým sa mení rozdeľovanie výnosu daní z príjmov v neprospech základných umeleckých škôl, centier voľného času či stredísk záujmovej činnosti. Vláda prijala novelu 19. mája bez akéhokoľvek pripomienkového konania či odbornej diskusie.

„Ešte deň pred rokovaním vlády nebola novela vôbec v programe rokovania vlády, ocitla sa tam až v deň schôdze,“ povedala pre Pravdu Anna Gondášová, predsedníčka Asociácie základných umeleckých škôl. „Nemôžem si dovoliť tvrdiť, že je to zámer, ale zhodou okolností sa v tomto čase konal aj snem Združenia miest a obcí Slovenska a možno im pán premiér chcel urobiť radosť.“

Práve obce a mestá sú totiž zriaďovateľmi týchto zariadení a podporujú prijatú novelu. Tá napríklad základným umeleckým školám umožňuje dostávať príspevok na žiaka, ktorý študuje iba jeden individuálny a jeden skupinový odbor. Je pritom bežné, že nadaní žiaci kombinujú aj viacero odborov.

„Problém sa nedá riešiť zrúcaním existujúceho systému základných umeleckých škôl,“ argumentovala Anna Gondášová pred protestujúcimi. „Už v minulosti bez diskusii s nami vstúpilo do platnosti preradenie učiteľov do nižšej platovej triedy, pridávajú nám administratívne povinnosti, takže učiteľovi už vôbec neostáva čas na prácu s deťmi.“

Centrá voľného času či školské strediská navštevuje okolo 320-tisíc detí. Podľa protestujúcich ak sa ich financovanie zmení, asi dve tretiny centier zaniknú a deti sa ocitnú na ulici.

„Znamená to likvidáciu centier a vyhnanie detí a mládeže na ulicu,“ hovorí zástupkyňa riaditeľa ABC centra voľného času z Prešova Helena Šimčíková. Podľa nej doplatia poctivci z centier na chamtivcov, ktorí zneužívali systém viacnásobným prihlasovaním žiakov do rôznych krúžkov centier voľného času a stredísk záujmovej činnosti.

Centrum v Prešove má pre deti a mládež programy v 40 krúžkoch. Šimčíková hovorí, že opatrenie, aby si za návštevu centra platili tínedžeri vo veku od 15 do 18 rokov, ich vyženie na ulicu. „Práve stredoškolská mládež je riziková. Ak nebudú peniaze, budú si tieto aktivity platiť sami?“ pýta sa pedagogička, ktorá tejto práci zasvätila 30 rokov života. Centru, ktoré má tento rok na žiaka 209 eur a na budúci rok už len 59 eur, hrozí aj prepúšťanie zamestnancov.

Podľa štatistík len 12 percent detí trávi čas po vyučovaní v záujmových krúžkoch. Narýchlo prijatá novela situáciu ešte zhorší. Zástupcovia centier a škôl teda chcú vyvolať pripomienkové konanie k tejto otázke, čo žiadajú aj v petícii adresovanej premiérovi Ficovi. Problémom sa však už bude zrejme zaoberať nová vláda po voľbách.

10 debata chyba