Vrtuľníky zápasili s riekou Nitra, pri Hrone sa stratil muž

Policajti stále nenašli nezvestného muža, ktorého podľa dedinčanov strhol rozvodnený Hron. Tridsiatnik Karol Bartoš zo Šalova sa stratil na nebezpečnom úseku medzi dedinami Hronovce a Malé Ludince, kde rieka zaplavila cestu.

03.06.2010 10:40 , aktualizované: 16:17
Povodeň, Záplavy, Šurany Foto:
Železničný most v Šuranoch takmer stojí na vode.
debata (23)

„Po mužovi pátrame od stredy večera. Ľudia videli, ako ho zobrala voda,“ naznačila policajná hovorkyňa Božena Bruchterová. Hľadanie sťažoval hustý dážď. Ďalšie prívaly vody znepokojovali aj ľudí v blízkosti rieky Nitra. Hladina dosiahla vrchol a hrozilo, že voda zaleje mesto Šurany a okolie.

Pozdĺž nitrianskej hrádze kmitali desiatky vojakov, hasičov a dobrovoľníkov. Nákladné autá vozili piesok na kraj Nitrianskeho hrádku, kde ho ľudia plnili do vriec a odtiaľ ho na najkritickejšie miesta v sieťach rozvážali dva vrtuľníky. Aj napriek snahe sa však živel na niektorých miestach vylial.

„Voda sa preliala cez Cukrovarské rameno a odtiaľ sa vlieva do okolitých rolí. Domy ohrozené neboli,“ prezradil hovorca nitrianskych hasičov Viliam Pánsky. Rieka Nitra takmer dosiahla aj na úroveň niekoľkých mostov vrátane jedného železničného medzi Šuranmi a Úľanmi nad Žitavou.

Pri rozvodnenej rieke robil merania aj hydrológ Michal Martinka. Jeho výsledky neprinášali dobré správy pre obyvateľov v okolí. „Po ďalších zrážkach hladina Nitry ešte stúpne.“ Predpovedal nezvyčajný jav – koryto rieky sa zaplní natoľko, že nestihne prijímať vodu z prítokov, napríklad aj zo Žitavy. „Voda v Žitave sa začne vzdúvať a stúpať smerom k prameňu,“ dodal Martinka. Na spiatočnej ceste tejto povodne pritom ležia obce Hul a Maňa, kde už v stredu museli evakuovať stovky ľudí.

Starosta Hulu František Golha to nevidel dobre. Voda sa k nim tlačila zo všetkých strán. „Tečie to od potoka aj od rieky. Evakuovali sme už 200 ľudí. Vyše 60 domov je úplne zatopených, až do výšky človeka.“ V stre­du sa v obci zbortil už tretí podmočený dom a podľa starostu nebude vôbec posledným. „Stále prší. No nevzdáme to. Vrecujeme ďalej, staviame ďalšie hrádze.“

Na východe je stále zlá povodňová situácia

Povodňová situácia sa na východe Slovenska veľmi nezlepšila. Menšie toky sa síce väčšinou vrátili do svojich korýt, väčšie rieky však kulminovali. Navyše vo štvrtok naobed začalo opäť pršať. Minulú noc kulminovala Torysa, ktorá našťastie začala klesať. Horšia bola situácia na Hornáde. Ten ohrozoval nielen obce, ale aj metropolu východu Košice, kde v mestskej časti Krásna zaplavil niekoľko pivníc. V mestskej časti Džungľa zase presakovala hrádza, ktorú museli spevňovať vrecami s pieskom a zalialo aj kanalizáciu. Na niektorých miestach chýbalo Hornádu k dosiahnutiu koruny hrádze ledva meter. V Košiciach preventívne uzavreli Kostoliansku cestu od križovatky pri ťahanovskom moste až po kameňolom. Záchranné tímy sú kvôli nepriaznivej predpovedi pripravené na ďalší možný nárast hladiny Hornádu.

Vo Veľkej Ide museli evakuovať niekoľko ľudí, situácia sa veľmi zhoršila aj v Čani, kde dosahovala v niektorých zatopených dvoroch vody výšku kolien. Hornád navyše zalial aj cestu medzi Ždaňou a Čaňou, ktorú uzavreli, podobne aj cestu medzi Kysakom a Družstevnou. Frekventovanú cestu medzi Nižnou Myšľou a Nižnou Hutkou museli zavrieť kvôli hroziacemu zosuvu.

V Gelnickom okrese sa situácia zlepšila v Kojšove, no Hnilec zalial centrum okresného mesta, pri miestnom hypermarkete mali dokonca meter vody. Nastali aj problémy sop zásobovaním pitnou vodou v Kojšove a Gelnici.
Situácia sa skomplikovala aj na Zemplíne, kde Ondava pretrhla hrádzu pri Markovciach. Podľa šéfa trebišovskej povodňovej komisie Róberta Puciho zatiaľ nebude voda zaplavuje polia a preteká jej menšie množstvo, ako pred dvoma týždňami.

Na štvrtok podľa meteorológov naďalej platí najvyššia výstraha pred povodňami z trvalého dažďa, najmä pre južnú a severozápadnú časť krajiny. Podľa predpovedí by vo śtvrtok malo pršať najmä na strednom a severnom Slovensku, intenzita dažďov by mala stúpnuť najmä popoludní a v noci. V ďalších dňoch by sa malo počasie zlepšovať.


V obce Ploské neďaleko Košíc včera celý deň...
Povodeň na rieke Rajčianka. Prívalová vlna...
+31Povodeň v obci Rajčianka. Ľudia vytiahli gumáky.
23 debata chyba