Slovensko hlási tri obete veľkej vody, vláda vyčlenila 25 miliónov

Rozsiahle povodne, ktoré v predchádzajúcich dňoch zasiahli viaceré slovenské regióny, si zatiaľ zrejme vyžiadali tri ľudské životy. Po mimoriadnom zasadnutí vlády to povedal premiér Robert Fico (Smer), ktorý sa odvolal na policajné informácie. Informácie o úmrtiach sa objavili už skôr, polícia však nepotvrdila, že by išlo o obete záplav. Vodný živel si vyžiadal stovky evakuovaných ľudí.

05.06.2010 15:08
Fico, povodne Foto:
Premiér Robert Fico na tlačovej konferencii po mimoriadnom zasadnutí vlády k povodniam.
debata (9)

„Podľa policajného zboru máme zatiaľ evidované tri osoby, ktoré sa mali stať obeťami povodní,“ povedal novinárom na tlačovej besede Fico. Medzi ľudí, ktorých usmrtili rozvodnené toky, patril podľa neho pravdepodobne muž, ktorý sa do vody zrútil s autom a utopil.

Už v utorok našli hasiči vodiča z auta spadnutého do potoka pri Vyšnej Šebastovej neďaleko Prešova.
„V dvoch prípadoch máme podozrenie, že došlo k utopeniu, pretože sú svedkovia, ktorí videli vstupovať týchto dvoch ľudí do vody, ale zatiaľ sa nenašli ani telá a nemáme ani žiadne informácie,“ dodal Fico. Miesto, kde sa spadli do vody, neuviedol.

Jeden muž údajne spadol do vody taktiež v utorok vo Fiľakove, v rovnaký deň hlásil obeť záplav starosta obce Hronovce na Hrone. V piatok sa zase hasiči pokúšali zachytiť telo na rieke Topľa.

Kam peniaze pôjdu, Fico nespresnil

Ľudia postihnutí vodným živlom by mali získať zo štátnych zdrojov milióny eur. Vláda pre nich vyčlenila 25 miliónov eur a ďalšie peniaze by malo poskytnúť ministerstvo práce a sociálnych vecí. Po mimoriadnom zasadnutí o tom informovali členovia vládneho kabinetu.

Na aký balík peňazí by jednotlivé rodiny mali mať nárok premiér Robert Fico bližšie nepriblížil. Upozornil, že veľká väčšina ľudí nebola proti povodniam poistená, pretože voda zasiahla často regióny, kde záplavy neboli pravdepodobné. Rieky a potoky sa v uplynulých dňoch vyliali vo viacerých slovenských regiónoch, spôsobili škody veľkého rozsahu. Stovky ľudí evakuovali.

Viditeľne unavený premiér Robert Fico riadil... Foto: ČTK
Fico, povodne Viditeľne unavený premiér Robert Fico riadil rokovanie vlády, ktorá sa mimoriadne zišla. Jediným bodom schôdze bola povodňová situácia.

Premiér taktiež vyhlásil, že ak bude potrebné na zrýchlenie pomoci meniť zákony, mal by sa ešte zísť parlament. Voľby do Národnej rady pritom budú o týždeň 12. júna.

Peniaze na obnovu poškodenej infraštruktúry by chcela vláda získať aj z fondu solidarity Európskej únie. Slovensko z neho čerpalo napríklad po veternej smršti vo Vysokých Tatrách v roku 2004.

Fico tvrdil, že mimoriadna finančná pomoc neprehĺbi tohtoročný schodok verejných financií. Ten podľa skorších vyjadrení analytikov zrejme aj tak prekročí hranicu, ktorú si kabinet naplánoval v štátnom rozpočte.

Opozícia zase poukazovala na to, že predseda vlády využíval peniaze zo svojej rezervy a rezervy vlády na budovanie viacúčelových ihrísk či podporu regiónov, kde vláda zasadala na svojich výjazdových rokovaniach. Namiesto toho sa vraj mohli peniaze využívať na pomoc po povodniach.

Fico výhrady odmietol a naopak kritizoval najsilnejšiu opozičnú stranu SDKÚ.


V obce Ploské neďaleko Košíc včera celý deň...
Povodeň na rieke Rajčianka. Prívalová vlna...
+49Povodeň v obci Rajčianka. Ľudia vytiahli gumáky.
9 debata chyba