Pred hradom už 'drží stráž' Svätopluk od sochára komunizmu

Na Bratislavskom hrade pred vstupom do hradného paláca odhalili jazdeckú sochu jednej z popredných postáv slovanských dejín - kráľa Svätopluka. Proti ceremónii, ktorú necelý týždeň pred parlamentnými voľbami pripravili najvyšší ústavní činitelia, protestovali aktivisti, pretože podľa nich podujatie pripomína oslavy z čias komunizmu.

06.06.2010 22:40 , aktualizované: 07.06.2010 00:48
Socha Svätopluka Foto:
Pred Bratislavským hradom odhalili sochu Svätopluka.
debata (774)

O živote panovníka Svätopluka sa traduje mnoho legiend. Známa je najmä povesť o prútoch, ktoré dal svojim synom, aby im ukázal, že len ak budú jednotní, budú silní. V minulosti ju využil bývalý prezident Rudolf Schuster, ktorý pri inaugurácii v júni 1999 previazal trikolórou bronzové „Svätoplukove prúty“ za účasti vtedajšieho šéfa vlády Mikuláša Dzurindu a predsedu parlamentu Jozefa Migaša. V nedeľu sa pri soche Svätopluka zišli terajší prezident Ivan Gašparovič, premiér Robert Fico a predseda Národnej rady Pavol Paška.

„Drahé Slovenky, drahí Slováci, to že tu Svätopluk historicky účinkoval dávno pred svätým Štefanom, dávno pred svätým Václavom (…) dokazuje to, že na tomto území súvisle žijeme pätnásť storočí,“ vyhlásil v prejave Fico. Predseda vlády už dlhšie hovorí, že je potrebné viesť k vlastenectvu napríklad mládež.

Na pompéznom podujatí sa zúčastnili aj desiatky poslancov, slávnosťou sprevádzal známy herec a bývalý riaditeľ Slovenského národného divadla Dušan Jamrich a v priamom prenose ju prenášala verejnoprávna Slovenská televízia. Tá odvysielala taktiež dokument o príprave sochy, ktorý bolo možné sledovať aj na veľkoplošných obrazovkách priamo na oslave. Aj Fico, Gašparovič a Paška zviazali „Svätoplukove prúty“.

Socha Svätopluka pred Bratislavským hradom. Foto: SITA
Socha Svätopluka Socha Svätopluka pred Bratislavským hradom.

Bronzovú sochu vysokú takmer osem metrov vytvoril Ján Kulich, autor mnohých diel vystavených počas komunistického režimu. Zhotovil napríklad aj podobizeň zbojníka Juraja Jánošíka v Terchovej. Kulich parlamentu bezplatne ponúkol hlinený model sochy.

Aktivisti, ktorí proti ceremónii protestovali červenými transparentmi či oblečením, typickými pre obdobie komunizmu, mali výhrady napríklad aj proti výberu autora sochy. „Svätopluk si nezaslúži, aby ho stvoril taký slabý sochár s trápnou totalitnou minulosťou,“ vyhlásil už skôr Ladislav Snopko – bývalý minister kultúry a jedna z popredných osobnosti „nežnej revolúcie“ v roku 1989. Historici zase spochybňovali Ficove vyhlásenia, že Svätopluk bol kráľ Slovákov, keďže v rannom stredoveku ešte podľa nich nemožno hovoriť slovenskom národe.

Kritici podujatia taktiež tvrdili, že odhaľovanie sochy využil Smer na svoju propagáciu pred parlamentnými voľbami. Práve členovia najsilnejšej vládnej strany v najväčšej miere prispeli do zbierky, prostredníctvom ktorej sa malo získať približne 270 000 eur potrebných na odliatie a vystavenie sochy.

Kto je Ján Kulich, autor Svätopluka?

Slovenský sochár a vysokoškolský pedagóg, predstaviteľ realisticko-formalistickej línie v slovenskom sochárstve. Je Laureátom štátnej ceny Klementa Gottwalda, národným umelcom, jeden z najhlavnejších normalizátorov slovenskej kultúry a umeleckého školstva. Člen oddelenia kultúry ÚV KSS, rektor VŠVU v rokoch 1973–1989. Ako popredný funkcionár úzko spojený s normalizáciou v ČSSR. V súčasnosti sa venuje najmä náboženským a kresťanským motívom.

Najznámejšie diela: Pamätník duklianskych hrdinov na Dukle, Slavín (spoluautor), pomník kpt. Jána Nálepku v Stupave, pamätník SNP v Partizánskom, Milicionár na Račianskom mýte v Bratislave, Jánošík v Terchovej, Pamätník SNP na Nám. SNP v Bratislave, Pamätník V. I. Lenina v Žiline, Vítanie (zobrazuje Bratislavu tešiacu sa z rozrastajúcej sa Petržalky, socha pôvodne projektovaná na Most hrdinov Dukly, v 90. rokoch umiestnená pred budovou NR SR).

zdroj: Wikipedia

Zľava predseda Národnej rady SR Pavol Paška,...
Premiér Robert Fico reční počas slávnostného...
+4Predseda parlamentu Pavol Paška počas príhovoru...
774 debata chyba