Jeden dom mu zaplavilo, druhý unikol zosuvu pôdy

Plávajúca podlaha začala naozaj plávať a prišli sme aj o plynový kotol. Nestihli sme ho odmontovať, vyratúva škody Ľubomír Kažimír z obce Čaňa neďaleko Košíc, ktorú valiaca sa voda nešetrila. Časť dediny bola zaplavená vrátane jeho domu.

07.06.2010 07:30
záplavy, povodeň Foto:
Ľubomír Kažimír z Čane má zaliaty dom. Tvrdí, že sa to nemuselo stať, keby sa vodohospodári skôr pripravili na nápor vody a vypustili priehradu Ružín.
debata

„Našťastie máme poschodový dom, takže čo sa ešte dalo, sme vyniesli hore. Izby na prízemí však vytopilo, rovnako ako pivnicu,“ krčí ramenami. Hovorí, že mal šťastie aspoň s autami. Jedno stihol preparkovať vyššie na ulicu a druhé, Formana, ktorého používa ako pracovné, voda až tak nepoškodila. Skúsil naštartovať a – fungovalo.

„Voda nám zatopila studňu už pred štyrmi dňami. Tušil som, že bude zle. Spodná voda nás úplne vytopila aj teraz. Stihol som ešte kúpiť vodu na pitie, máme aj drahý filter, ktorý sa teraz zíde. Voda musí odtiecť, skôr ani nemá zmysel ju čerpať,“ myslí si Kažimír. Dom má našťastie poistený, no škody môže zrátať až o niekoľko dní, keď by už voda mala opadnúť.

V dome bývajú ôsmi, no počas povodní zostali len traja. „Ostatní sú u mojich rodičov v Košiciach a svokor skončil v nemocnici. Má vysoký tlak a povodne mu ho ešte zhoršili,“ povedal Kažimír. Podobne ako mnohí obyvatelia dediny aj on má ťažké srdce na vodohospodárov. „Pomohlo by, keby hladinu na Ružíne regulovali tak, ako sa má. Veď priehrada má vodu zachytávať. Chcú zarábať na elektrine a keď príde veľká voda, tak ju už nemajú kde zachytiť. Načo je potom tá priehrada?“ pýta sa nahnevane. Podľa neho mali radšej pokračovať vo vypúšťaní nádrže už pred desiatimi dňami, keď boli záplavy menšie. „Lenže potom prestali a výsledok teraz všetci vidíme,“ dodal.

Ľúto mu je aj obyvateľov neďalekej Nižnej Myšle, ktorých postihli záplavy aj zosuv pôdy. „Staviam tam dom, našťastie nie v tých častiach, kde bol zosuv pôdy a záplavy,“ dodal Kažimír.

Povodeň na rieke Rajčianka. Prívalová vlna...
Povodeň v obci Rajčianka. Ľudia vytiahli gumáky.
+35Povodeň v obci Rajčianka. Prívalová vlna...
debata chyba