Fico minul celú rezervu. Peniaze dal aj fitneske na nechty

Predseda vlády Robert Fico ešte pred povodňami rozdal viac zo svojej rezervy, ako mu parlament schválil. V zákone o štátnom rozpočte je napísané, že má rezervu 1,6 milióna eur, Fico už rozdal 2,7 milióna eur. Informoval o tom s tým, že premiér si rezervu zvýšil presunom milióna eur z inej rozpočtovej kapitoly určenej na podporu športu a mládeže. Rezerva by mala slúžiť na nepredvídateľné situácie.

07.06.2010 09:05 , aktualizované: 15:40
Robert Fico Foto:
Premiér Robert Fico
debata

Presuny položiek z iných kapitol sa podľa štátneho tajomníka ministerstva financií v Dzurindovej vláde Vladimíra Tvarošku robili aj v minulosti, ale len v nevyhnutných prípadoch. Zvýšenie Ficovej rezervy je podľa neho porušenie princípov rozpočtu, ako bol schválený, protizákonné to však nie je. Denník ďalej upozorňuje, že schválená rezerva na tento rok mala premiérovi slúžiť počas celého roka, Fico ju už celú minul, hoci by podľa Tvarošku bolo korektné nechať polovicu z nej budúcemu premiérovi. Fico na túto otázku nereagoval.

Rezerva premiéra by mala slúžiť na „krytie nepredvídateľných výdavkov nevyhnutných na zabezpečenie rozpočtového hospodárenia alebo na krytie zníženia rozpočtovaných príjmov“. Už roky to tak nefunguje a aj bývalí premiéri s ňou narábali podľa ľubovôle – podporovali stranícky blízke aktivity, obce alebo osoby, s ktorými sympatizovali.

„Nebudeme považovať za neprípustné, ak v prípade dvoch rovnocenných projektov, s rovnakou kvalitou a rovnakým výsledným efektom, zodpovedný minister uprednostní starostu alebo primátora z vládnej koalície,“ avizoval pred niekoľkými mesiacmi Fico to, ako sa bude správať pri rozdeľovaní peňazí daňových poplatníkov. Fico z rezervy stavia hlavne ihriská po rôznych dedinách. Prispieva aj cirkvi na opravu kostolov alebo fár. Ak má však obec starostu z opozície, je takmer isté, že na dotáciu nemá šancu.

V roku 2010 dal Fico dotáciu iba šiestim percentám obcí zo všetkých, ktorým poskytol peniaze, kde je starosta z opozície. V 50 percentách bol starosta podporovaný vládnymi stranami, v 30 percentách išlo o obce s nezávislými kandidátmi a v 14 percentách išlo o obce, ktoré mali starostov podporovaných aj koalíciou, aj opozíciou. Jeden z najvyšších príspevkov spomedzi obcí dostali Veľké Dvorany. Ide o Ficovu rodnú obec, kde dnes býva jeho mama. Za posledné dva roky dostala obec 90-tisíc eur. Opravili z nich sociálne zariadenia v materskej škole, vymaľovali a opravili terasu a schody. V obci tiež opravili dažďovú kanalizáciu. Zo všetkých okresov išli dotácie najčastejšie do Topoľčianskeho, odkiaľ Fico pochádza.

Fico z rezervy podporil aj športové aktivity. Napríklad aerokluby, preteky psov na Donovaloch alebo Slovenskú lyžiarsku asociáciu. Najväčší príspevok dal na prípravu pre futbalistov na majstrovstvá sveta. Vyvolenou, ktorá dostala 17-tisíc eur, je aj fitnesmodelka Eva Martinková, ktorá svoje úspechy prezentuje aj na svojej webstránke

Fico na otázku, prečo podporil aj ju, neodpovedal. Peniaze dostala na honoráre pre trénera a maséra, špeciálnu stravu, doplnkovú výživu, športové a spoločenské oblečenie, kozmetické úpravy, ako je úprava nechtov, účesov, vizáže, cestovné náklady alebo propagačné materiály. „Tie nechty si nerobila na diskotéku, ale na majstrovstvá sveta na pódium v Las Vegas. Vyhrala tam,“ obhajuje dotáciu jej otec.

Pre povodne teraz Fico plánuje rezervu zvýšiť znovu. Predseda Smeru mal rezervu trikrát väčšiu ako jeho predchodca Mikuláš Dzurinda. Oproti jeho 50 miliónom korún, mal Fico až 150 miliónov korún. K pôvodným 50 miliónom sa vrátil až tento rok.

Aktivista Dostál podal podnej na NKÚ i Generálnu prokuratúru

Podnet na Najvyšší kontrolný úrad SR aj na Generálnu prokuratúru podal aktivista a podpredseda Občianskej konzervatívnej strany (OKS) Ondrej Dostál. Žiada preskúmať zákonnosť použitia prostriedkov rezervy predsedu vlády. Dostála zaskočili medializované informácie o tom, akým spôsobom a na aké účely používal premiér Robert Fico vládnu rezervu.

Podľa zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy sú rozpočtové rezervy, vrátane rezervy predsedu vlády, určené na krytie nepredvídaných výdavkov nevyhnutných na zabezpečenie rozpočtového hospodárenia alebo na krytie zníženia rozpočtovaných príjmov. „Som presvedčený, že v uvedených prípadoch nešlo ani o krytie nepredvídaných výdavkov nevyhnutných na zabezpečenie rozpočtového hospodárenia, ani o krytie zníženia rozpočtových príjmov,“ konštatuje Dostál.

Podpredseda OKS žiada Generálnu prokuratúru, aby v prípade nezákonného použitia peňazí z rezervy predsedu vlády preverila, či nešlo o spáchanie trestných činov porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku alebo zneužívania právomoci verejného činiteľa. Zákon hovorí, že kto inému spôsobí škodu tým, že poruší všeobecne záväzným právnym predpisom ustanovenú povinnosť alebo povinnosť uloženú právoplatným rozhodnutím súdu alebo vyplývajúcu zo zmluvy opatrovať alebo spravovať cudzí majetok, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky.

„V uvedenom prípade mohla byť spôsobená škoda štátnemu rozpočtu porušením povinnosti používať prostriedky z rezervy predsedu vlády na krytie nepredvídaných výdavkov nevyhnutných na zabezpečenie rozpočtového hospodárenia alebo na krytie zníženia rozpočtovaných príjmov,“ uvádza Dostál. Ako dodal, mohlo tu ísť aj o zneužívanie právomoci verejného činiteľa.

Rezerva predsedu vlády predstavuje podľa Dostála nesystémový prvok v systéme verejných financií, ktorý neslúži účelu, ktorý mu vymedzuje zákon, ale zneužíva sa na zvyšovanie osobnej popularity premiéra. Tvrdí, že neexistuje dôvod, prečo by jednotlivec mal mať možnosť svojvoľne rozhodovať o použití prostriedkov štátneho rozpočtu. „Systémovým riešením by bolo rezervu predsedu vlády úplne zrušiť a na krytie nepredvídaných výdavkov používať iba rezervu vlády, o ktorej použití rozhoduje celá vláda,“ myslí si Dostál. Ani rezerva vlády by však podľa neho nemala byť využívaná na iné ako zákonom stanovené účely.

debata chyba