Benešovú preložili na súd nižšieho stupňa. V justícii vládne strach, tvrdí

Bratislavská krajská sudkyňa Anna Benešová s pozastaveným výkonom funkcie, bude preložená na súd nižšieho stupňa za to, že podľa súdu dvakrát neumožnila zvukovú nahrávku účastníkom súdnych sporov. Odvolací disciplinárny senát Najvyššieho súdu SR potvrdil prvostupňový verdikt z 8. júla 2009.

07.06.2010 12:06 , aktualizované: 13:01
Anna Benešová Foto:
Sudkyňa Anna Benešová.
debata

Odvolania sudkyne aj navrhovateľky – predsedníčky bratislavského krajského súdu zamietli. Obhajca Benešovej v minulosti označil za dôvod disciplinárneho konania proti nej snahu postaviť ju mimo výkonu funkcie sudcu, lebo mala v odvolacom konaní pridelené prípady žalôb Štefana Harabina voči médiám.

Pondelkové po­jednávanie bolo za prítomnosti zástupcov amerického veľvyslanectva na Slovensku v laviciach pre verejnosť. „Pripravujeme správu o dodržiavaní ľudských práv na Slovensku, prišiel som ako pozorovateľ,“ zdôvodnil svoju prítomnosť chargé d´affaires americkej ambasády v Bratislave Keith A. Eddins. Podľa neho to nie je to nezvyčajné, budú pokračovať v sérii návštev na pojednávaniach, viacerí zamestnanci ich veľvyslanectva sa už zúčastnili na niektorých pojednávaniach.

Benešová so svojím obhajcom už na prvostupňový rozsudok reagovali, že takto nemôže postupovať nezávislý senát, takto postupuje vazal. Obhajca na minulom pojednávaní argumentoval tým, že sudkyňa by musela mať úmysel poškodiť účastníkov konania, čo sa nestalo. Pred začiatkom konania na požiadavku nahrávať pojednávanie reagovala slovami „zatiaľ nie,“ po otvorení pojednávania sa už nikto nahrávania podľa obhajcu nedomáhal, ani sa na to nesťažoval.

Advokát Benešovej si myslí, že sťažovateľ si aj tak pojednávanie nahral. Obhajca žiadal oslobodiť svoju klientku spod disciplinárneho návrhu. Odvolala sa aj podávateľka disciplinárneho návrhu – predsedníčka Krajského súdu v Bratislave Gabriela Šimonová.

V justícii je trendom strach, vyhlásila Benešová

Po vyhlásení prvostupňového verdiktu Benešová povedala, že v justícii je trendom strach. Už aj v júli 2009 tvrdila, že disciplinárne konanie proti nej bolo účelové, lebo si jej senát „dovolil“ doplňovať dokazovanie v dvoch prípadoch odvolacích konaní, kde bol žalobcom vtedajší minister spravodlivosti, v pon­delok predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin.

„Ja som ho vypočúvala ako účastníka konania, normálne musel prísť a už to sa im zrejme neľúbilo, že som si ho dovolila predvolať. Ale minister spravodlivosti, pokiaľ vystupuje v osobnom spore, je účastník,“ povedala v minulosti Benešová. Na pojednávaní, keď už boli na súde všetci zúčastnení, bola podľa Benešovej proti nej vznesená námietka zaujatosti, následne aj voči senátu. „Tým mi bolo zabránené pokračovať v konaní,“ myslí si Benešová. Nevedela, ako senát v sporoch Harabina s médiami rozhodne, myslí si, že jej pre istotu v rozhodovaní zabránili. Deň predtým totiž nebola ochotná povedať vedeniu súdu, ako rozhodne. „Som sudkyňa 36 rokov a mňa nebude nikto usmerňovať, ako mám viesť pojednávanie,“ vyhlásila Benešová.

Sudkyňa ďalej tvrdila, že za ňou prišla s veľkým plačom predsedníčka súdu, ospravedlnila sa a povedala, že pokiaľ nepodá návrh na jej disciplinárne potrestanie, bude odvolaná z funkcie. Benešová uviedla, že požiadavka smerovala z ministerstva spravodlivosti, teda asi od ministra Harabina. Preto na disciplinárnom pojednávaní pôvodne žiadala vypočuť Harabina, aby to potvrdil, „pretože aj za doktora Harabina sa môže niekto schovať, možno, že to ani neprikázal“.

Podľa Harabina prvostupňové rozhodnutie disciplinárneho súdu potvrdilo argumenty návrhu podaného predsedníčkou Krajského súdu v Bratislave. „Sudkyňa by sa mala ospravedlniť občanovi za porušenie jeho ľudských práv a neodvádzať pozornosť od svojho previnenia útokom na iných,“ uviedol vo svojom stanovisku v júli 2009.

debata chyba