Slota: Socha Svätopluka sa nevydarila, kôň vyzerá ako smädný

Predseda SNS Ján Slota považuje Svätopluka za veľkého Slováka, ale osobne si viac váži jeho strýka, veľkomoravské knieža Rastislava. Slota kritizoval sochu Svätopluka, ktorú odhalili vládni činitelia v nedeľu na nádvorí Bratislavského hradu.

08.06.2010 15:50
Ján Slota Foto:
Šéf SNS Ján Slota
debata (90)

„Ja samozrejme považujem Svätopluka za skutočne veľkého Slováka, ktorý spravil, myslím si, že v rámci Veľkomoravskej ríše veľmi veľa, i keď je to dozadu niekoľko storočí. Ale v každom prípade si nemyslím že by to bolo až tak vhodné spropagovať pred voľbami. Ja osobne si viacej vážim Rastislava,“ povedal na tlačovej besede predseda Slovenskej národnej strany Ján Slota o soche, ktorú dal odhaliť v nedeľu na Bratislavskom hrade vládny Smer.

„V každom prípade si myslím, že ten kôň vyzerá ako smädný, keď si sadá na ten zadok,“ povedal o soche akademického sochára Jána Kulicha Slota. Kulich je okrem iného autor mnohých sôch bývalého režimu. „Podľa môjho názoru, tá socha nie je bohvieako vydarená,“ dodal šéf národniarov.

Podpredsedníčka SNS Anna Belousovová dodala, že v prípade odhalenia sochy išlo o predvolebný míting Smeru v priamom prenose s pomocou prezidenta. „Ak hovoríme o Svätoplukovi, mali by sme pamätať aj na tie tri Svätoplukove prúty. Myslím si, že tie tri Svätoplukove prúty v súčasnosti ale by boli veľmi slabé, keby ich symbolizovali predseda národnej rady, premiér krajiny a prezident krajiny. Ja si myslím, že pre Slovákov tá povesť, ten odkaz o Svätoplukových prútoch, je o jednote národa. Čiže by bolo veľmi pekné, keby pri odhaľovaní, a nielen pri odhaľovaní a vôbec pri vytvorení tejto sochy boli všetky slovenské politické strany. To by som chápala, ako odkaz symbolu Svätopluka,“ povedala Belousovova.

Podľa nej sa SNS nezúčastnila na odhalení jazdeckej sochy veľkomoravského vládcu preto, lebo neboli oslovení. Bola to iniciatíva vyslovene stranícka a ja som povedala otvorene, že my sme na nej odmietli robiť štafáž Smeru," povedala Belousovová. Tej sa nepáčilo, že verejnoprávna Slovenská televízia vysielala priamy prenos z odhaľovania sochy, ale pritom neinformovala o zhromaždení SNS v Komárne, kde národniari minulý piatok odhalili ďakovný pamätník spojeneckým mocnostiam za uzavretie Trianonskej mierovej zmluvy 4. júna 1920.

Podľa Belousovovej peniaze na odhalenie sochy na hrade mali byť skôr presunuté na fond pre ľudí, ktorých postihla povodeň na východe Slovenska. „V tomto čase sa to jednoducho nehodilo,“ povedala Belousovová o galavečere.

90 debata chyba