Radičová: Ísť do vlády so Smerom? To by bolo neospravedlniteľné

Keby SDKÚ išla nakoniec do vlády so Smerom, neexistovalo by na tento krok ospravedlnenie, povedala v online diskusii s čitateľmi Pravda.sk volebná líderka strany Iveta Radičová. "Ale ja sľuby neporušujem," dodala.

09.06.2010 05:02 , aktualizované: 12:34
Iveta Radičová Foto:
Volebná líderka SDKÚ Iveta Radičová
debata (206)

Iveta Radičová potvrdila, že podľa stanov strany v prípade, že by sa SDKÚ dostala do pozícia zostavovateľa vlády, rokovania by viedla ona a nie predseda Mikuláš Dzurinda. Odmietla tvrdenia čitateľov, že jej pozícia v strane je slabá.

Odpovede Ivety Radičovej na otázky čitateľov

„Moja pozícia v SDKÚ je presne zadefinovaná v stanovách a v pravidlách o primárnych voľbách a vôbec nie je slabá. Naopak. V prípade úspechu volebná líderka vedie rokovania o zostavení vlády,“ vyhlásila.

Fico použil vládnu rezervu na hry, tvrdí Radičová

Dôležitou témou pre čitateľov boli aj povodne a spôsob, akým súčasná vláda narábala s rezervou. Iveta Radičová predpokladá, že by sa táto prírodná katastrofa mohla dotknúť účasti na parlamentných voľbách. „Je úplne pochopiteľné, že ľudia, ktorí si zachraňujú základné živobytie, majú úplne iné priority ako voľby,“ povedala Radičová. Zaráža ju, že premiér Fico už vyčerpal rezervu, ktorá mala slúžiť na celý rok. „Súčasný premiér si zvýšil na takmer trojnásobok svoju rezervu, ktorú ešte aj priebežne zvyšoval. Rezerva má svoje jasné určenie na nepredvídateľné udalosti. Fico ju použil na hry,“ dodala.

Iveta Radičová ostro odmietla obvinenia, že počas svojho vedenia rezortu práce, sociálnych vecí a rodiny invalidom „zobrala dôchodky“. Priznala, že retroaktívne prehodnocovanie invalidov bolo chybou, ale k tomuto kroku rezort pristúpil nie pod jej vedením.

„Podľa vyjadrenia súčasného generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne 20 percent invalidných dôchodcov poberá tieto dôchodky neoprávnene. Každý rok prehodnocujú invalidných dôchodcov a tisícky prichádzajú o invalidný dôchodok aj za súčasnej vlády,“ zdôraznila s tým, že Ficova vláda používa metodiku na hodnotenie invalidov, ktorú ešte vypracovala „ministerka Radičová“. Zároveň však doplnila, že je potrebné nastaviť systém tak, aby sa v ňom nenachádzali ľudia, ktorí majú invalidné nálepky nalepené na mercedesoch a bavorákoch.

Úspory z dôchodkových fondov by sa mohli využiť na diaľnice

Podľa volebnej líderky SDKÚ je po voľbách prioritou vypracovanie štátneho záverečného účtu a daňovej prognózy. „Ficova vláda účet nepredložila. A my sa musíme dozvedieť, v akom stave sa vôbec táto krajina nachádza,“ vyhlásila.

Radičová zdôraznila, že dôchodkový systém, ako je nastavený v súčasnosti, je bez vážnych zmien neudržateľný. Podľa nej musí byť druhý pilier povinný, inak nemá zmysel. Okrem toho chce navrhnúť ústavnú ochranu sporiteľov v druhom pilieri. Podľa Radičovej je chybou, že sa tieto úspory efektívne nevyužívajú. Tu vidí cestu pre možnosť ich využívania na výstavbu diaľnic.

„Dôchodkové fondy sme mali v Československu až do roku 1950, to nie je žiadna novinka. Prežili fašizmus, neprežili však komunizmus. Vytunelovať financie z DSS pod tak ostrou kontrolou je možné jedine znárodnením,“ povedala volebná líderka SDKÚ.

Iveta Radičová sa na záver poďakovala čitateľom Pravda.sk za otázky, podporu i kritiku a ospravedlnila sa, že z časových dôvodov nemohla odpovedať na všetky otázky, ktoré do redakcie prišli.

Iveta Radičová (7. december 1956, Bratislava)

Bola členkou VPN. Až do roku 2005 sa venovala kariére sociologičky. Vo vláde Mikuláša Dzurindu bola po demisii Ľudovíta Kaníka nominovaná na post ministerky práce. V novembri 2006 sa stala členkou SDKÚ, neskôr jej podpredsedníčkou. Po voľbách v roku 2006 poslankyňou za SDKÚ.

Kandidovala v pre­zidentských voľbách v roku 2009. V druhom kole získala 44,47 % voličov a neuspela proti Ivanovi Gašparovičovi. Po tom, čo sa v strane prevalil finančný škandál, predseda Dzurinda odstúpil z pozície volebného lídra. O tento post sa uchádzala Iveta Radičová spolu so straníckym kolegom Ivanom Miklošom, z primárnych volieb vyšla víťazne.

Iveta Radičová
Volebná líderka SDKÚ Iveta Radičová Autor: SITA
206 debata chyba