Vláda bude môcť ľahšie obchádzať pripomienky občanov k zákonom

Nová vláda bude môcť údajne častejšie schvaľovať návrhy zákonov bez pripomienok občanov a inštitúcií. Kabinet totiž krátko pred voľbami schválil materiál, podľa ktorého od júla bude možné obísť pripomienkové konanie z dôvodu naliehavosti.

09.06.2010 16:30
Robert Fico Foto:
Ficov kabinet na poslednú chvíľu krátko pred voľbami schválil materiál, podľa ktorého sa bude môcť ľahšie obísť pripomienky občanov a inštitúcií k navrhovaným zákonom.
debata (13)

Upozornil na to v najnovšom vydaní týždenník Trend. Vláda pritom už čelila kritike, napríklad od podnikateľov, že sa často vyhýbala možným pripomienkam prostredníctvom zrýchleného schvaľovania noriem.

Kabinet schválil novú podobu legislatívnych pravidiel 25. mája. „Vláda môže z dôvodu naliehavosti prerokovať a schváliť návrh zákona, ktorý nebol predložený a prerokovaný v pripomienkovom konaní,“ doplnili do normy predkladatelia.

V súčasnosti platné pravidlá umožňujú ministerstvám, občianskym združeniam, stavovským organizáciám či iným inštitúciám zasielať navrhovateľovi každého zákona pripomienky k navrhovanej právnej úprave. Pripomienky následne predkladateľ vyhodnocuje a po zvážení zapracuje do zákona.

Lehota na zaslanie pripomienok je 15 pracovných dní poprípade viac. V prípade ohrozenia ľudských práv, bezpečnosti či nebezpečenstva značných hospodárskych škôd je možné čas pripomienkovania skrátiť na maximálne sedem pracovných dní. Trend upozornil, že lehoty sa budú môcť podľa nových pravidiel úplne obchádzať.

Trend tiež pripomenul, že už doposiaľ sa vláda opakovane vyhýbala možným pripomienkam cez skrátené konanie. Presadila tak napríklad novelu zákona o štátnom občianstve, ktorou reagovala na zmiernenie podmienok na udeľovanie maďarského štátneho občianstva. Rovnako postupovala aj dnes pri schvaľovaní noriem zameraných na pomoc ľuďom, ktorých zasiahli povodne.

13 debata chyba