Bugár: Pripraviť Slovensko o také miliardy ako SNS, to je vlastizrada

Podpredsedníčka SNS Anna Belousovová, Daniel Krajcer z SaS a predseda strany Most – Híd Béla Bugár. To sú mená politikov, ktorí sa krátko pred voľbami stretli v štúdiu televízie Markíza. Štvrtý pozvaný Pál Csáky účasť odmietol s odôvodnením, že nebude diskutovať so žiadnym predstaviteľom tábora národniarov.

09.06.2010 23:55
Béla Bugár Foto:
Predseda strany Most-Híd Béla Bugár
debata (171)

Živá diskusia vyzerala miestami vďaka ukričanej Belousovovej ako hádka. Béla Bugár ju upozornil, že síce prišiel z koncertu Boba Dylana, ale nemusí na neho kričať, že ju počuje veľmi dobre.

Podpredsedníčka národniarov sa zase viackrát ohradila proti moderátorke Zlatici Puškárovej, že má viesť diskusiu a nie, podľa nej, zastávať pozíciu akejsi predstaviteľky politickej strany s negatívnym názorom na SNS. Neodpustila si ani výhrady voči svojim spolubesedníkom.

„Jeden zbabelec tu neprišiel a ďalší dvaja tu budú do mňa strieľať,“ vyhlásila po tom, čo Bugár s Krajcerom podrobili tvrdej kritike postup, akým spôsobom minul premiér Robert Fico vládnu rezervu určenú na celý tento rok a teraz narýchlo rieši, odkiaľ zobrať peniaze na pomoc ľuďom postihnutých katastrofickými povodňami a plánuje zvolať mimoriadnu schôdzu parlamentu. Na nej majú poslanci odsúhlasiť novelu zákona, ktorý vezme stranám štyri milióny eur na opravu poškodených ciest a mostov.

„Fico rozdáva, čo nemá. Ak chce pomôcť, sú aj iné možnosti. Veď strany dostanú peniaze za voľby až na jeseň. Aké peniaze to vlastne chce ľuďom poslať?“ pýtal sa líder strany Most-Híd. Podľa Bugára je predložená novela jednoznačným populizmom a mimoriadnu schôdzu parlamentu označil za cirkus.

Ku kritike sa pridal aj jeden z lídrov mimoparlamentnej liberálnej SaS a bývalý moderátor Daniel Krajcer. „Súhlasíme, že pri takej rozsiahlej katastrofe musí do toho aktívne vstúpiť štát. Nesúhlasíme však, aby sa táto téma zneužívala. Sme ochotní súhlasiť s krátením peňazí strán, ale nie aby sa to riešilo dva dni pred voľbami,“ zdôraznil.

Bugár: Pripraviť Slovensko o také miliardy ako SNS, to je vlastizrada

Zhoda nepanovala ani pri téme korupcie a klientelizmu. Zmienku moderátorky o tom, že je SNS vnímaná ako strana škandálov, Belousovová zmietla zo stola tvrdením, že opozícii, ale aj iným subjektom veľmi vyhovuje, aby vlastné škandály zakryli tým, že nafukujú chyby v rezortoch, vedených nominantmi Slovenskej národnej strany.

Krajcer podpredsedníčke SNS pripomenul, že v celosvetovom rebríčku úrovne korupcie Slovensko za posledné štyri roky hlboko kleslo. „Dokonca aj Botswana je už pred nami,“ dodal.

Bugár zašiel ešte ďalej. „Pripraviť Slovensko o také miliardy ako SNS, to nie je kauza, to je vlastizrada,“ vyhlásil. Korupcia v politike sa podľa neho vyrieši až potom, keď bude exemplárne potrestaný jeden politik.

Orbán má dobrých partnerov aj na Slovensku, povedal na adresu koalície Krajcer

Vášne rozpútala aj téma dvojakého občianstva. Rozhodnutie, že každému občanovi Slovenska, ktorý požiada o maďarské občianstvo, bude odobraté to slovenské, Belousovová pochválila. „Urobila by to každá vláda zvrchovanej republiky,“ vyhlásila.

Podľa Daniela Krajcera maďarský premiér Viktor Orbán síce zakrýva ekonomické problémy svojej krajiny, ale má svojich dobrých partnerov aj na Slovensku. Myslí si, že to vládne strany privítali ako skvelú tému do predvolebnej kampane. „Na druhej strane, či by už Orbán otvoril tému dvojakého občianstva či Trianonu alebo nie, SNS by maďarskú kartu použila aj tak,“ povedal.

K otázke Trianonu Béla Bugár dodal, že by Slovensko malo byť citlivejšie a pochopiť, že je to pre Maďarov skutočná trauma. „Moment, ktorý bol pre Slovákov šťastím, pretože získali suverénny štát, je pre Maďarov traumou, pretože stratili dve tretiny územia a polovicu obyvateľstva.“

To už Anna Belousovová nezniesla a zvýšeným hlasom tvrdila, že Uhorsko nebol štát Maďarov, ale viacerých národov a Maďari z neho urobili žalár národov. Belousovová sa prekrikovala, skákala do reči, sťažovala sa moderátorke, že nemá rovnaký priestor ako jej spolubesedníci. Neupokojila sa ani po ubezpečení moderátorky, že z troch diskutujúcich má najväčší priestor práve ona. Podpredsedníčka SNS viackrát upozorňovala aj Daniela Krajcera, že nie je spolumoderátorom relácie a vyhlásila, že trpí pracovnou deformáciou.

171 debata chyba