Obvinenie za nešťastie na Pohode padne čoskoro

Polícia už v najbližších dňoch vznesie obvinenia v súvislosti s minuloročným nešťastím na hudobnom festivale Pohoda. Pri silnej búrke sa vtedy zrútil stan, pričom jeden človek vzápätí zomrel a desiatky ľudí boli zranené, medzi nimi aj mladá žena, ktorá na následky zranení o mesiac zomrela.

10.06.2010 08:26
Pohoda Foto: ,
Letný festival Pohoda v Trenčíne v roku 2009. Po páde stanu zahynul jeden muž, ďalší ľudia utrpeli zranenia.
debata

Podľa informácií denníka Pravda bude obvinený zahraničný majiteľ stanu.„Ešte sa vyšetruje, o vznesení obvinení sa rozhodne v najbližších dňoch,“ povedala hovorkyňa krajského policajného riaditeľstva v Trenčíne.

Podľa nej zatiaľ smerujú obvinenia do zahraničia. Obvinení by podľa Pravdy mali byť ľudia z nemeckej firmy BossertZelte, ktorá zrútený stan dodávala aj stavala. Na otázku Pravdy, či možno vylúčiť obvinenie organizátorov, hovorkyňa odpovedala, že"to nebude spresňovať".

Odborný posudok Ústavu súdneho inžinierstva v Žiline, ktorý iniciovali samotní organizátori, preukázal vážne konštrukčné chyby na stane a nedodržanie presného technického postupu pri jeho stavaní zo strany nemeckej firmy.

To bolo hlavnou príčinou skutočnosti, že minulý rok v sobotu 16. júla po zmene počasia  vietor zvalil stan prikrývajúci jednu z tanečných scén, kde sa nachádzali dve až tri stovky ľudí.

Tohtoročný festival bude presne o mesiac. Podľa organizátora Michala Kaščáka tento rok významne posilnia bezpečnosť aj schopnosť reagovať na možné zmeny počasia. „Priamo na festivale bude napríklad zriadené rizikové centrum či pobočka Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu,“ povedal pred časom pre ČTK. Organizátori obmedzili aj počet návštevníkov, tento rok bude na festival vpustených najviac 30-tisíc ľudí.

debata chyba