Gašparovič vyzval Slovákov aby volili tých, ktorí garantujú sociálne istoty

Prezident Ivan Gašparovič vyzval Slovákov, aby v sobotu prišli k volebným urnám. Hlava štátu síce nepodporila žiadnu konkrétnu politickú stranu, Gašparovič však občanom odporučil, aby dali svoj hlas tým, ktorí im budú garantovať sociálne istoty. Účasť na parlamentných voľbách na Slovensku od 90. rokov postupne klesá.

10.06.2010 19:13
Ivan Gašparovič Foto:
Slovenský prezident Ivan Gašparovič.
debata (33)

„Obraciam sa na vás s prosbou, aby ste naplnili svoje občianske právo voliť,“ uviedol prezident v prejave, ktorý má k dispozícii a do svojho vysielania ho zaradili obe verejnoprávne médiá, Slovenský rozhlas aj Slovenská televízia. „Aby tí, ktorí budú v nasledujúcich štyroch rokoch hovoriť v slovenskom parlamente vo vašom mene, boli naozaj tými, ktorým dôverujete najviac. Na ktorých sa spoliehate, že dostoja svojim predvolebným sľubom,“ odporúčal prezident. S podobným prejavom vystúpil aj pred štyrmi rokmi.

Analytici odhadovali, že účasť na siedmych parlamentných voľbách od pádu komunizmu môže byť ešte nižšia ako v roku 2006, keď k urnám prišlo takmer 55 percent voličov.

Gašparovič, ktorý bol do úradu hlavy štátu zvolený aj s podporou vládneho ľavicového Smeru, vo štvrotk vyslovil aj konkrétnejšie odporúčanie. Tvrdil, že ľudia by mali voliť tých, ktorí sa nevyhýbajú sociálnym problémom obyvateľov a ktorí problémy riešia tak, aby štát garantoval svojim občanom „sociálne istoty, prácu a dobrú perspektívu pre nich a ich deti, dôstojné miesto v rodine úzko spolupracujúcich európskych národov, solidaritu a vzájomnú úctu“.

Prezident tiež pripomenul, že budúca vláda bude mať na starosti aj riešenie povodní. Ujmy podľa odhadov presiahli 260 miliónov eur, súčasný kabinet zatiaľ ako okamžitú pomoc vyčlenil 25 miliónov eur. Prezident zároveň poďakoval všetkým, ktorí podľa neho pochopili, že „teraz treba predovšetkým pomáhať a nevytĺkať politický kapitál z ľudského nešťastia“. „Osobitne ďakujem našej armáde, hasičom, policajným zložkám, dobrovoľníkom, priateľom z Českej republiky i všetkým ostatným, ktorí si pomáhajú na obidvoch stranách našich hraníc so susedmi,“ uviedol. Okrem toho vyzval všetkých, ktorí sa podieľajú na organizovaní volieb, aby vyšli v ústrety hlavne ľuďom postihnutým povodňami.

33 debata chyba