Prieskumy sa mýlili pri Smere

Hodnovernosť prieskumov verejnej mienky po sobotných voľbách značne utrpela. Najväčším prekvapením bol vysoký zisk strany Smer, ktorému agentúry pred voľbami pripisovali zhruba o tri až päť percent menej.

14.06.2010 09:16
Robert Fico Foto:
Preferencie Smeru sa v prieskumoch tesne pred voľbami pohybovali medzi 29 až 32 percentami.
debata

Nadhodnotili aj výsledok KDH, naopak, podcenili Most – Híd. SMK a HZDS zasa predpovedali vstup do parlamentu. Mýlili sa však i niektorí analytici, ktorí predpokladali jednoznačnejší výsledok volieb či nižšiu volebnú účasť.

Preferencie strany Roberta Fica sa v prieskumoch agentúr Focus, Polis Slovakia a MVK tesne pred voľbami pohybovali približne medzi 29 až 32 percentami. Smer však napokon získal takmer 35 percent. Prekročiť hranicu zvoliteľnosti mala u všetkých agentúr SMK, dva prieskumy videli v parlamente aj HZDS. Okrem toho predpokladali vyššiu podporu SNS, ktorá podľa jedného odhadu mala dosiahnuť bezmála osem percent. Až do 10 percent prisúdili KDH. Najbližšie k reálnym výsledkom skončila SDKÚ.

Politológ Michal Horský tvrdí, že za výrazné odchýlky môže nedôveryhodnosť a neodborný prístup agentúr. „Aj v tejto volebnej kampani sa ukázalo, že výsledky volebných odhadov využívajú nie na to, aby informovali verejnosť, ale na to, aby pridávali tým, kto si ich prieskumy objednáva,“ uviedol. Podobný úkaz sa podľa neho objavil aj v Česku, kde takmer všetky prieskumy predpovedali strane ČSSD asi o desať percent viacej ako nakoniec dostala.

„Česi oveľa viac a otvorene hovorili o neprofesionalite týchto prieskumov. Jednej českej agentúre sa pred voľbami podarilo veľmi presne odhadnúť výsledky s odchýlkou len 1,5 percenta. Ako je potom možné, že sa ostatné mýlili o päť-šesť percent?“ porovnal Horský. Ako pripomenul, pred voľbami vznikajú aj rôzne pochybné agentúry, ktoré nikto nepozná, a zaniknú, len čo ľudia odvolia. Jeho slová potvrdzuje i prieskum istej agentúry, ktorá ešte tento mesiac tvrdila, že rozhodujúcim „jazýčkom na váhach“ bude po voľbách SDĽ – v skutočnosti nezvoliteľná strana s konečným ziskom 2,4 percenta.

Majiteľ agentúry Polis, politológ Ján Baránek, pripúšťa, že také praktiky existujú. „Deje sa to i v Nemecku. Tam tiež vznikla agentúra, ktorá namerala neexistujúce percentá a po voľbách zanikla,“ porovnal. Odmietol však podozrenie, že by výsledky prieskumu skresľoval. „Pri Smere som sa naozaj sekol,“ priznal. „Neviem povedať, kde sú tie chýbajúce percentá.“ Podľa neho je možné, že sa zase objavili skrytí voliči, ktorí v prieskume zatajili, koho volia. Tak to bývalo za čias Vladimíra Mečiara, keď sa nechceli priznávať k tomu, že volili HZDS.

Pri tipovaní však „prestrelili“ aj viacerí analytici. V odhadoch možných povolebných koalícii predvídali buď pokračovanie súčasnej koalície, alebo pravicovú vládu. Nečakali, že bude výsledok taký tesný. Politológ Samuel Abrahám dokonca hovoril o „konci Fica“, hoci Smer získal ešte viac percent ako v minulých voľbách. Analytici sa mýlili aj vo volebnej účasti. Väčšina z nich tvrdila, že bude ako v roku 2006, teda okolo 54 percent, prípadne ešte menej. Volebná účasť je takmer 59 percent.

Kompletné výsledky parlamentných volieb

debata chyba