Fico sa pokúsi zostaviť vládu, dostal čas do budúcej stredy

Prezident Ivan Gašparovič oficiálne poveril premiéra a predsedu Smeru Roberta Fica zostavením vlády. Urobil tak napriek tomu, že všetky strany budúceho parlamentu, okrem SNS, sa jasne vyjadrili, že spoluprácu so Smerom vylučujú. Fico dostal čas do stredy budúceho týždňa.

14.06.2010 11:34
Fico, Gašparovič Foto:
Premiér Robert Fico na stretnutí s prezidentom Ivanom Gašparovičom, ktorý ho poveril zostavením vlády.
debata

„Bolo by nespravodlivé, ak by som nepoveril víťaza volieb, stranu, ktorá získala najväčšiu dôveru voličov. Odovzdal som premiérovi dekrét, aby sa pokúsil zostaviť do stredy budúceho týždňa vládu,“ povedal pred novinármi po stretnutí s premiérom prezident.

Gašparovič naznačil aj iný ako pravicový scenár zostavenia budúceho kabinetu. „Mojou ústavnou právomocou je vymenovať aj menšinovú vládu,“ upozornil. Následne však ubezpečil, že k takémuto kroku nepristúpi.

Fico sa mu následne za poverenie poďakoval a prijal aj termín, do kedy sa mu to má podariť. Rád by „silnou a stabilnou koalíciou ponúkol alternatívu zostavenia vlády zo šiestich politických subjektov. V štyroch pravicových stranách sú zakomponované ďalšie dve združenia politikov (kandidáti OKS budú sedieť medzi poslancami Mostu-Híd a kandidáti združenia Obyčajní ľudia medzi poslancami SaS, pozn. red.), čo predstavuje obrovský problém pre stabilitu do budúcnosti,“ vysvetlil svoj postoj. Odmietol však, že by išiel do separátnych rokovaní s týmito dvomi subjektami.

Informoval, že ak sa mu nepodarí vytvoriť vládu z dvoch strán, urobí všetko pre plynulé odovzdanie moci do rúk pravice. „Nebudeme robiť žiadne prekážky, požiadame každého jedného ministra, aby tým najkultivovanejším spôsobom pripravil odovzdanie svojho rezortu do rúk novej vlády,“ povedal.

Poďakoval sa aj voličom za hojnú účasť v parlamentných voľbách, obzvlášť vyzdvihol tých, ktorí odovzdali hlas Smeru. Pred prezidentom opäť zopakoval, že považuje za európsky unikát, ak strana, ktorá vládla počas svetovej hospodárskej krízy navýšila o takmer šesť percent svoj elektorát.

Zablahoželal aj všetkým stranám, ktoré sa dostali do parlamentu.

debata chyba