Pravicu čakajú spory o dvojaké občianstvo, gejov a náboženstvo

Zloženie vlády iba z pravicových strán ešte nezaručuje, že sa budú vedieť dohodnúť na riešení problémov. Rozdiely medzi nimi sú v niektorých oblastiach až priepastné.

15.06.2010 08:58
Bratislava, gay, pride Foto:
Najväčšie rozdiely v programoch sú medzi stranami SaS a KDH. Strana Richarda Sulíka (SaS) napríklad obhajuje registrované partnerstvá homosexuálov. KDH je naopak zástancom tradičných rodinných hodnôt.
debata (88)

„Je to spojenectvo konzervatívnych, umiernených a takých výraznejších kresťanských demokratov s liberálmi, takže sú tu určité rozdiely. Tie však neboli prekážkou pri vytvorení vlády v roku 2002 a ani teraz by nemali byť zdrojom nejakej fatálnej nestability,“ myslí si politológ Grigorij Mesežnikov.

Rozdiely vidí najmä v kultúrno-etickej oblasti, ale napríklad aj v menšinových otázkach. „Prístupy strany Most zrejme nie sú totožné s prístupmi slovenských strán, v ktorých volebnom programe sa, mimochodom, nenachádza vôbec nič o maďarskej národnostnej menšine,“ dodal.

Prvou skúškou pre novovznikajúcu koalíciu by sa mohla stať napríklad novela zákona o štátnom občianstve, ktorá bola schválená tesne pred skončením volebného obdobia. Za ňu KDH v parlamente zahlasovalo, kým SDKÚ aj Most boli proti.

Najväčšie rozdiely v programoch sú medzi stranami SaS a KDH. V koalícii môže preto vzniknúť pri presadzovaní záujmov napätie až rozpor základných hodnôt, ktoré tieto dve strany prezentujú. SaS napríklad navrhuje vyňať vyučovanie náboženstva z povinne voliteľných predmetov. Túto výsadu pritom KDH vybojovalo v čase, keď bolo súčasťou druhej Dzurindovej vlády.

Ďalej KDH podporuje dokončenie zmluvy medzi Slovenskom a Vatikánom, no SaS tvrdí, že krajina by nemala podpisovať nijaké medzinárodné dohody, ak tým bude obmedzovaná jej suverenita. Pre KDH ako konzervatívneho zástancu rodinných hodnôt nemusí byť prijateľná ani ďalšia požiadavka liberálov, aby sa zjednodušil rozvod v prípadoch, ak sa na ňom manželia dohodnú. Liberáli chcú zrušiť aj priame financovanie cirkvi zo štátneho rozpočtu či odluku cirkvi od štátu.

Navyše obhajujú registrované partnerstvá, ktoré kresťanskí demokrati odmietajú. Aj preto sa hneď po voľbách ozvala Iniciatíva Inakosť. Vo vyhlásení vyzvala Sulíka, aby dodržal, čo sľúbil. „Vieme, že rokovania o zostavení vládnej koalície nebudú ľahké, ale dúfame, že pán Sulík dodrží bod 96 volebného programu strany SaS a neustúpi z požiadavky prijať štandardný zákon o registrovaných partnerstvách. Mnohí z neheterosexuálnej menšiny hlasovali za stranu SaS. Nesklamte nás,“ uvádza sa vo vyhlásení iniciatívy.

Môžu však zostať sklamaní. Keď sa v nedeľu večer v diskusnej relácii TA3 spomenula téma registrovaných partnerstiev homosexuálov, podpredseda SaS Juraj Miškov v rámci tejto debaty vyhlásil, že je „13. jún, tieto témy už neriešime“.

88 debata chyba