Petríková a Hudák mieria k Harabinovi

Nominanti Mečiarovho HZDS utekajú po prehratých voľbách k Štefanovi Harabinovi. Sudcovská rada v pondelok odobrila dočasné pridelenie ministerky spravodlivosti Viery Petríkovej a štátneho tajomníka Daniela Hudáka na Najvyšší súd. Už v utorok môže o ich preložení rozhodnúť Súdna rada.

15.06.2010 09:37
Štefan Harabin, Viera Petríková Foto:
Predseda Najvyššieho súdu (vľavo) a ministerka spravodlivosti Viera Petríková
debata (2)

Hovorca rezortu spravodlivosti Michal Jurči potvrdil, že obaja čelní predstavitelia rezortu dali súhlas na dočasné pridelenie. „Je to ich súkromná iniciatíva, viac k tomu nie je čo dodať,“ uviedol. Ešte v máji tvrdil, že informácie o smerovaní ministerky na Najvyšší súd sú kačica, ktorú živia médiá. Pravda vtedy informovala, že Petríková sa má stať v konečnom dôsledku Harabinovou zástupkyňou.

Podľa platných zásad sudca nemôže pri kariérnom postupe preskočiť krajskú úroveň. Petríková smeruje na Najvyšší súd z Okresného súdu vo Vranove nad Topľou, ktorý predtým, ako sa stala ministerkou, viedla. „V tomto prípade síce ide iba o jednoročnú stáž, nemá však zmysel, aby sudcu pripravovali pre prácu na Najvyššom súde, pokiaľ tam nemôže natrvalo nastúpiť,“ hovorí člen sudcovskej rady Najvyššieho súdu Miroslav Gavalec.

Gavalec nehlasoval za presun Petríkovej a Hudáka najmä preto, že obidvaja stále pôsobia v exekutíve a majú pozastavený výkon sudcovskej funkcie. „Bol som zásadne proti. Je to v rozpore so zákonom,“ hovorí. Podobne sa z ministerského kresla dostal do vedenia Najvyššieho súdu Štefan Harabin. Demisiu podal až po svojom zvolení.

Ústavný právnik Ernest Valko tvrdí, že takúto situáciu je už škoda komentovať. „To je džamahírija, nie právny štát,“ vyhlásil. Je presvedčený, že Súdna rada Petríkovej a Hudákovo pridelenie schváli aj bez toho, aby podali demisiu, ale s odkladným účinkom.

Súdna rada v programe utorkového zasadnutia tento bod zatiaľ nemá, jej hovorca Juraj Sopoliga však nevylúčil, že pribudne. Košický sudca si nemyslí, žeby bol prerušený výkon sudcovskej funkcie ministerky a štátneho tajomníka prekážkou.

„Pointa je v tom, že ich sudcovská funkcia ako taká nezanikla. Oni len ľudovo povedané nesmú súdiť. Majú však rovnaké práva ako ostatní sudcovia,“ domnieva sa Sopoliga.

Viera Petríková má na Najvyššom súde pôsobiť v občianskoprávnom, Daniel Hudák v trestnoprávnom kolégiu. Štátny tajomník bude pri utorkovom prípadnom hlasovaní prítomný, pretože sa členstva v Súdnej rade po nástupe na ministerstvo nevzdal. Najvyšší súd sa k prideleniu ministerky a štátneho tajomníka nevyjadril.

2 debata chyba