Pravicové strany si už delia kreslá

Pravica nestráca čas a už si delí posty vo vláde. Použila kľúč premiér + štyri kreslá SDKÚ, štyri SaS, tri KDH a tri Most. Nová koalícia sa však v skutočnosti skladá až zo šiestich subjektov, keď v nej figurujú OKS a neznáme združenie Obyčajní ľudia, ktorí sa dostali do parlamentu na kandidátkach Mostu a SaS. Nová vláda by mala mať 15 členov.

15.06.2010 09:40
Radičová, Sulík, Bugár, Figeľ Foto: ,
Volebná líderka SDKÚ Iveta Radičová, Richard Sulík šéfuje strane Sloboda a Solidarita, predseda Mostu-Híd Béla Bugár a Ján Figeľ, šéf KDH.
debata (38)

Medzitým prezident Ivan Gašparovič poveril zostavením vlády Roberta Fica, už v priebehu utorka mu však chcú pravicové strany oznámiť, že s ním odmietnu rokovať.

Naopak, už v utorok sa očakáva prvé rokovanie pravicových strán o programe, kde by si mali vyjasniť aj to, ktorých svojich volebných bodov sú ochotné vzdať sa a na ktorých mienia trvať. KDH už oznámilo, že to má byť výhrada svedomia, reakcia SaS zatiaľ nie je známa.

Zatiaľ to vyzerá tak, že nová vláda zachová ministerstvo životného prostredia, ktoré malo byť pôvodne zrušené. Na to bude treba zmeniť kompetenčný zákon. „Ešte neprebehla delimitácia. Keďže medzi stranami panuje zhoda, že sa ministerstvo nezačlení pod rezort pôdohospodárstva, zostane zachované,“ povedala po rokovaní predsedníctva KDH jeho členka, poslankyňa Mária Sabolová.

Možní kandidáti na ministerské kreslá

pomer rozdelenia kresiel:
SDKÚ: 4+1
SaS: 4
KDH: 3
Most: 3

premiérka – Iveta Radičová
minister financií – Richard Sulík (SaS)
minister práce – Jozef Mihál (SaS), Július Brocka (KDH)?
minister školstva – Ivan Mikloš (SDKÚ)?
minister vnútra – Daniel Lipšic (KDH)
minister obrany – Martin Fedor (SDKÚ)?
ministerka spravodlivosti – Lucia Žitňanská (SDKÚ)
minister zdravotníctva – Viliam Novotný (SDKÚ)?, Ivan Uhliarik (KDH)
minister kultúry – Daniel Krajcer (SaS)?, Rudolf Chmel (Most)?, Magda Vášáryová (SDKÚ)
minister hospodárstva – Ivan Mikloš (SDKÚ)?, Anton Marčincin (KDH), Ivan Švejna (Most)
minister zahraničných vecí – Ján Figeľ (KDH), Mikuláš Dzurinda (SDKÚ)?
minister dopravy – SDKÚ
minister pôdohospodárstva – Zsolt Simon (Most)
podpredseda vlády pre menšiny a ľudské práva – Most?
ministerstvo životného prostredia – KDH

predseda parlamentu – Pavol Hrušovský, Ján Figeľ (KDH)?

ministerstvo výstavby by sa malo od júla zrušiť


KDH má podľa predsedu strany Jána Figeľa záujem o jeden silový, jeden ekonomický a jeden sociálny rezort. Hnutie by malo získať aj post predsedu parlamentu, najčastejšie sa v tejto súvislosti spomínajú mená Figeľa a bývalého šéfa Pavla Hrušovského. Figeľ v pondelok ako prvý líder dostal neoficiálne pozvanie na rokovanie o vývoji po parlamentných voľbách od prezidenta Ivana Gašparoviča.

Podľa zákulisných informácií SDKÚ súhlasí, aby rezort financií prevzal šéf SaS Richard Sulík. Bývalý minister financií z SDKÚ Ivan Mikloš by mal preto viesť rezort hospodárstva alebo školstva. S Magdou Vášáryovou sa údajne ráta na post ministerky kultúry, s Luciou Žitňanskou pre rezort spravodlivosti alebo vnútra. Naprázdno by nemal obísť ani predseda SDKÚ a expremiér Mikuláš Dzurinda, o ktorom sa uvažuje ako o ministrovi zahraničných vecí.

Strana Sloboda a solidarita ústami svojho šéfa potvrdila, že najvyššou prioritou ich programu je odvodový bonus. „K tomu logicky patria rezorty financií a sociálnych vecí,“ vymenoval Sulík posty, o ktoré má záujem. Bývalý moderátor Daniel Krajcer zatiaľ spochybnil, že by sa chcel stať ministrom kultúry, ako naznačovali niektoré kuloárne informácie. Rezort financií by však prevzal Sulík a ministerstvo práce odborník strany na túto oblasť Jozef Mihál. O rozdelení ďalších postov je podľa Sulíka ešte predčasné hovoriť.

K tomu, aké ministerstvá si chce Most vyjednať, sa Béla Bugár zatiaľ odmietol vyjadriť. Toho v pondelok večer navyše čakalo rokovanie s OKS, ktorá v rámci jeho strany získala štyri poslanecké mandáty. Bugár priznal, že s nimi rátajú v odborných rokovacích skupinách. O tom, či aj vo vláde, sa ešte rozhodne.

Kým pravicové strany už rozmýšľajú o rozdelení vládnych postov, Fico z rúk prezidenta Ivana Gašparoviča prijal poverenie na zostavenie budúcej vlády. Prezident pripomenul, že je to bežný postup. „V mojej ústavnej právomoci je aj vymenovať menšinovú vládu,“ podotkol. Fico uviedol, že si na zostavenie kabinetu vypýtal lehotu do budúcej stredy. Rokovať vraj bude so všetkými stranami, a to nie kuloárne, ale iba oficiálne. Ak však neuspeje, nebude to ďalej naťahovať a odíde do opozície.

Smer by podľa informácií Pravdy chcel do svojej vlády KDH. Most ani SaS nie sú preň prijateľné – SaS pre Sulíka a odvodový bonus, Most pre štyroch poslancov OKS, ktorých Fico označil za konzervatívnych „talibancov“.

Oficiálne Smer s KDH nerokuje. Predseda poslaneckého klubu Miroslav Číž však pripustil, že prebiehajú i rokovania na iných úrovniach. Spolu s KDH a SNS by mal Smer v parlamente 85 poslancov, čo by mu na pohodlné vládnutie stačilo. V dvojkoalícii, čo uprednostňuje vedenie Smeru, by s KDH mali v snemovni 77 hlasov, teda iba tesnú väčšinu.

38 debata chyba