Vládu povedie Iveta Radičová

Štyri pravicové strany urobili v utorok ďalší krok k vytvoreniu novej vlády. Podpísali dohodu o politickej spolupráci. Dohodu už v stredu predstavia prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi.

15.06.2010 19:58 , aktualizované: 16.06.2010 07:41
Radičová, Bugár, Sulík, Figeľ Foto:
Zľava: Predseda Most-Híd Béla Bugár, predseda SaS Richard Sulík, predseda KDH Ján Figeľ a volebná líderka SDKÚ-DS Iveta Radičová (v popredí) podpisuje Politickú deklaráciu o povolebnej spolupráci.
debata (423)

Líderkou koalície je Iveta Radičová, ktorej prezídium strany dalo mandát byť premiérkou. To predtým nebolo isté, hovorilo sa o tom, že niektorí členovia strany majú pochybnosti o Radičovej ako budúcej premiérke.

Podobné správy boli z centrál SaS a KDH. „SDKÚ má právo postaviť premiéra. Pani Radičová je dobrý kandidát,“ vyhlásil napokon podpredseda SaS Jozef Mihál s tým, že ide o jeho osobný názor. Takmer navlas rovnako sa vyjadril aj jeho stranícky šéf Richard Sulík. „Je líderka najväčšej opozičnej strany, má nárok na post premiérky. Osobne si myslím, že bude dobrá premiérka,“ povedal o Radičovej. Podporu jej vyslovil i Dzurinda. Prezídiu strany v utorok navrhol, aby sa Radičová stala budúcou premiérkou. „Jej nominácia je prirodzená,“ komentoval.

Kým ešte v pondelok strany hovorili, o aké kreslá vo vláde by mali záujem, v utorok sa už k budúcemu zloženiu vlády odmietali vyjadriť. „Neponúknem priestor na žiadne špekulácie. Urobili by sme chybu, keby sme hovorili o pašalíkoch. Ľudí omnoho viac zaujíma, ako realizujeme to, čo sme im sľúbili,“ poznamenal Dzurinda s tým, že ani otázka jeho možného vymenovania za ministra zahraničných vecí nie je preňho aktuálna. „K budúcej vláde nepoviem ani slovo,“ vyjadril sa v rovnakom duchu aj Sulík. Jeho strana pritom už v pondelok ako prvá deklarovala záujem o rezorty financií a sociálnych vecí.

Objavili sa aj informácie, že o post ministra zdravotníctva by mal záujem jeho niekdajší šéf Rudolf Zajac. Jeho brat Peter sa spolu s ďalšími tromi členmi OKS prekrúžkoval do Národnej rady na kandidátke Mostu. OKS sa v utorok zaviazala, že bude podporovať novú vládu a Rudolf Zajac sa vyjadril, že by prípadnú ponuku viesť rezort zdravotníctva prijal. „Pravdepodobne by som rozmýšľal, že áno, pretože viem, ako sú zostavené zákony a čo treba urobiť bez toho, aby som sa s tým potreboval dva roky zoznamovať,“ povedal.

Podľa Radičovej je cieľom rokovania pravicových strán deklarácia o spoločnom záujme zostaviť vládu. Zástupcovia majú vytvoriť aj pracovnú komisiu, ktorá určí priority koalície. Vyjednávací tím strany tvorí volebná líderka s predsedom Mikulášom Dzurindom a podpredsedom Ivanom Miklošom.

Rokovanie môžu sťažiť rozdiely medzi programami jednotlivých strán. SaS napríklad považuje za základ presadenie odvodového bonusu do programu novovznikajúcej vlády. „Je to naša najdôležitejšia priorita. Sme ochotní prijať nejaké zmeny, ale nepristúpime na žiadne kozmetické úpravy,“ tvrdí Mihál, ktorý bol jedným z tvorcov odvodovej reformy. Z toho dôvodu je pre nich nevyhnutné, aby obsadili kreslo ministra financií. Na tom budú trvať. „Celá odvodová reforma bude mať finále v tomto rezorte, preto je pre nás kľúčový,“ zdôraznil Mihál.

Problémom je aj predvolebný sľub SaS, že strana podporí registrované partnerstvá homosexuálov. Pre KDH je to neprijateľné. „Medzi priority KDH patrí jednoznačne ochrana rodiny. Na tom trváme a nebudeme o tom vôbec vyjednávať,“ varoval jeden z vyjednávačov KDH Pavol Hrušovský. Pozíciu SaS môže skomplikovať aj skupina jej štyroch poslancov, známa ako Obyčajní ľudia. V deviatich bodoch sa s domovskou stranou vôbec nezhodujú. Aj keď Sulík opakuje, že podporia programové vyhlásenie vlády, nik nevie, ako budú v parlamente hlasovať neskôr. Ako totiž prezradili, budú sa riadiť svedomím, čo nemusí byť vždy v súlade s predstavami SaS.

Predstaviteľov pravice si v utorok pozval aj prezident Ivan Gašparovič. Stretol sa už s Dzurindom i Sulíkom a dnes by mal absolvovať stretnutia aj s predsedami ďalších strán. Podľa Dzurindu sa bavili len o všeobecných veciach. „Vôbec ma neprehováral, a načo?“ odpovedal na otázku, či sa ho prezident nesnažil presvedčiť na vyjednávanie so Smerom. Zopakoval, že SDKÚ sa na rokovaní s Ficom nezúčastní. „Bola by to strata času,“ povedal bývalý premiér.

Smer ešte v utorok dopoludnia aj napriek opakovanému odmietnutiu pozval všetkých štyroch šéfov pravicových strán na dvojstranné rokovania o zostavení vlády. Podpredseda Smeru Vladimír Maňka povedal, že chcú rokovať. „Závisí to však aj od partnerov.“ O tom, či Smer prezidentovi vráti poverenie na zostavenie vlády až na budúci týždeň, rozhoduje podľa Maňku predseda Fico.

Kuloárne informácie hovorili, že Smer sa tak veľmi snažil o dohodu. Robert Fico mal kresťanským demokratom ponúknuť dokonca miesto premiéra a polovicu ministerských kresiel. KDH to však poprelo.

423 debata chyba