Mečiar opäť zmizol. Straníci vyčkávajú

Tak ako HZDS zmizlo z politickej scény, stratil sa aj jeho predseda Vladimír Mečiar. Verejnosti sa naposledy ukázal krátko pred uzavretím volebných miestností. Odvtedy je neviditeľný, nie je v kontakte ani s členmi HZDS.

16.06.2010 00:11
debata (88)

Po porážke, keď sa HZDS nedostalo do parlamentu, sa zavrel v centrále. V pondelok popoludní mu vyniesli do straníckej škodovky inventár a vyrazil z Bratislavy. Jeho kolegovia vyčkávajú, čo ďalej.

„Od volieb sme ho nevideli, nehovorili s ním,“ povedal doterajší poslanec hnutia Jozef Halecký. Mečiarova izolácia ho neprekvapila. „Zvykne po takej náročnej niekoľkomesačnej práci, akou je kampaň, oddychovať sám, aj bez rodinných príslušníkov. Prechádza sa, relaxuje v lese. A určite analyzuje, rozmýšľa o tom výsledku,“ myslí si.

Odchod Mečiara z vedenia strany nepredpokladá. Pripomenul, že v minulosti boli všetky pokusy o výmenu Mečiara neúspešné. „Bude dôležité, ako to vyhodnotí on sám. Keďže získal najviac preferenčných hlasov, asi sa vzdávať funkcie nebude.“

Podpredseda Jozef Habánik bol s predsedom tiež naposledy počas volebnej noci. Ráno sa rozlúčili, podali si ruky a odvtedy sa nestretli. „Grémium závisí od toho, kedy ho pán predseda zvolá. Na ňom budeme analyzovať náš neúspech. Treba si to priznať,“ povedal Habánik.

Na žiadosť o rozhovor s Mečiarom hovorkyňa HZDS Soňa Jantoláková odkázala, že „tento týždeň to určite nebude možné“.

Mečiar prehry vždy ťažko znášal. Do lesa utekal aj po prehre s bývalým najbližším kolegom Ivanom Gašparovičom v prezidentských voľbách. Novinári ho potom našli s mladou asistentkou na chate. Zmizol aj po voľbách 1998, keď sa mu ako víťazovi nepodarilo zostaviť vládu.

Mečiarova vila v Trenčianskych Tepliciach pôsobila ako bez života. Jediným viditeľným pohybom bolo trepotanie vlajok na stožiaroch pred Elektrou. Po chvíli sa pred garážami zjavil muž v pracovnom oblečení. „Pán Mečiar nie je doma. Neviem, kedy príde. Ráno odišiel, vidíte,“ ukazoval na prázdny dvor. Susedia o ňom tiež nič nevedeli. „Dopoludnia som videla pani Mečiarovú šoférovať, ale jeho nie,“ hovorí mladá mamička zo susedstva.

88 debata chyba