Maďarič: Volebný výsledok je pre Fica zaväzujúci

Podpredseda Smeru Marek Maďarič za to, že strana nemá s kým zostaviť vládu, viní skôr pravicové strany, ako by pripúšťal chyby vo vlastných radoch. Potvrdil, že Smer si bude nárokovať posty v Najvyššom kontrolnom úrade aj v Úrade pre verejné obstarávanie. Na otázky Pravdy odpovedal písomne.

17.06.2010 11:49
Marek Maďarič Foto:
Ak nedajú pravicové strany opozícii možnosť kontroly, bude jasné, že nemajú čisté úmysly, tvrdí podpredseda Smeru Marek Maďarič.
debata (212)

Ak Smer skončí v opozícii, bude Robert Fico pôsobiť v parlamente?
Aj keby mal iné úmysly, to, že Smer volilo o dvestotisíc ľudí viac ako pred štyrmi rokmi, je podľa mňa preňho zaväzujúce, aby pôsobil ďalej aktívne v politike, a to znamená aj v parlamente.

Zostanú v parlamente aj všetci dnešní ministri za Smer?
V parlamente budú pôsobiť tí, ktorí boli zvolení, teda aj viacerí ministri. A myslím, že to bude na práci nášho poslaneckého klubu cítiť.

Aké posty v parlamente bude Smer ako opozičná strana požadovať?
Sme zvedaví, čo nám krehká pravicová koalícia ponúkne. Za našej vlády mala opozícia funkcie v parlamente v takom pomere, ako je obvyklé.

Budete si ako opozícia nárokovať posty v Najvyššom kontrolnom úrade či Úrade pre verejné obstarávanie?
Azda nám budú automaticky ponúknuté. Inak by sme museli považovať reči pravicových strán o tom, ako chcú bojovať s korupciou a klientelizmom, za klamstvo. Ak nedajú opozícii možnosť kontroly, bude jasné, že nemajú čisté úmysly.

V čom vidíte hlavné príčiny toho, že jasný víťaz volieb skončí v opozícii?
Keďže víťazstvo Smeru je jednoznačné, považujem situáciu, keď sa spojí viacero malých strán, za neštandardnú. Do určitej miery aj oslabuje princípy zastupiteľskej demokracie, keďže výrazne najväčšie zastúpenie v parlamente má Smer. Žiaľ, je to už akési v zlom zmysle slova zvykové právo SDKÚ, ktorá nikdy voľby nevyhrala. Pre mňa sú však v tejto chvíli dôležitejšie možné negatívne dôsledky, ako príčiny tohto nezdravého javu, keď dohody v zákulisí porážajú vôľu voličov.

Súhlasíte s tvrdením, že Smer doplatil na koaličných partnerov, ktorých si pred štyrmi rokmi vybral a že v niektorých otázkach mu chýbal pružný moderný prístup?
Nie. Je obvyklé, že po voľbách sa vytvárajú nové koalície. Stavať medzi stranami, a to znamená aj medzi občanmi, umelé, neprekonateľné bariéry je zlé pre Slovensko.

Kde vidíte najväčšie chyby, ktoré Smer dostali do dnešnej situácie?
Myslím, že niektoré pravicové strany sú zaslepené a vyhladované a iné sú krátkozraké. Preto sa domnievam, že je len otázkou času, kedy zmenia svoj prístup k Smeru.

Čo mienite spraviť, aby sa to nezopakovalo?
Myslím si, že ľudia sa sami rýchlo presvedčia, čo bude pre ich život znamenať pravicová vláda. Takže nechajme nápravu na nich.

Nemyslíte si, že je čas stať sa modernejšou stranou, napríklad sa venovať témam, ktoré sú typické pre modernú ľavicu, ako napríklad registrované partnerstvá, odluka cirkvi od štátu či ekologické záležitosti?
Neviem, čo majú tieto témy spoločné s modernosťou. Možno sú módne. Ale určite si myslím, že Smer by mal posilniť svoju zelenú politiku.

Vaši predstavitelia sa opakovane vyjadrujú, že ak Smer bude v opozícii, bude to silná opozícia – čo si konkrétne pod tým predstavujete?
Predstavujem si pod tým odbornú oponentúru pravicovej politiky, dôsledné zastupovanie záujmov našich voličov a predkladanie jasnej programovej alternatívy.

212 debata chyba