Otvorených ostáva už len pár kresiel

Budúca vláda štyroch pravicových strán nadobúda jasnejšie obrysy. SDKÚ, SaS, KDH a Most - Híd si už pomaly rozdelili ministerské kreslá. Zatiaľ síce odmietajú hovoriť úplne konkrétne, ale KDH sa už vyjadrilo, že SDKÚ by nemala riadiť viaceré silové rezorty.

18.06.2010 09:09
Iveta Radičová Foto:
Volebná líderka Iveta Radičová
debata (87)

„Keď sa rozhodli šéfovať rezortu spravodlivosti, nemali by viesť aj ministerstvo vnútra. Ak im nerobilo problémy ponechať rezort financií SaS, my budeme požadovať post ministra vnútra,“ povedal jeden z členov vedenia kresťanských demokratov. Niektorí predstavitelia KDH upodozrievajú SDKÚ, že deklarovanie záujmu o rezort vnútra je len taktický manéver, vďaka ktorému si chcú vydobyť iné zaujímavé posty.

Rozhodnutie zostaviť spolu vládu však zatiaľ trenice o kreslá ani slová predsedu KDH o tom, že bude presadzovať prijatie Vatikánskej zmluvy, nijako neovplyvnili. Volebná líderka SDKÚ a šéfka rodiacej sa koalície Iveta Radičová už požiadala o stretnutie prezidenta, ktorý by ju mal poveriť zostavením vlády. Ten je pripravený vyhovieť jej žiadosti o stretnutie, no nepovedal kedy. „O termíne prijatia budeme informovať,“ odkázal prezidentov hovorca Marek Trubač.

Debata

Je Daniel Krajcer (SaS) vhodný kandidát na post ministra kultúry?


KDH medzitým opakovane odmietlo rokovania so Smerom. Nepomohla ani sprostredkovateľská akcia Jána Čarnogurského, ktorá bola podľa neho jednorazová. „Nebola to moja iniciatíva. Odovzdal som len odkaz tomu, komu bol určený,“ povedal. Je presvedčený, že príde situácia, keď budú musieť aj strany z opačných strán spektra začať spolu komunikovať. „Keď to teraz definitívne odmietli, potom, keď príde prvá kríza, to bude o to ťažšie.“

Aj časť biskupov údajne chce dvojkoalíciu KDH a Smeru. Podľa kuloárnych informácií ponúka Ficova strana hnutiu post premiéra, polovicu ministerských postov aj presadenie zmluvy s Vatikánom či zákaz interrupcií. „Pán Čarnogurský môže nosiť odkazy, od koho chce. KDH má nové vedenie a to má úplne jasno v tom, že budeme súčasťou pravicovej koalície,“ vyhlásila podpredsedníčka KDH Mária Sabolová. Podľa nej sú ponuky od Smeru len hrou na zneistenie ich partnerov.

„KDH dodržiava nielen dohody, ale aj slovo. My nie sme obchodníci. Sľúbili sme voličom zmenu vo forme stredopravej koalície,“ poprel úvahy o spolupráci so Smerom i predseda hnutia Ján Figeľ v online rozhovore pre Aktuálne.sk.

Koalícia kresťanských demokratov a Smeru nemá podľa analytikov šancu.

„Možnosť, že sa Ficovi podarí zlomiť KDH, je mizivá,“ zhodnotil politológ Michal Horský. Z takého spojenectva by podľa neho ťažil iba Smer. Udržal by si kontinuitu moci a súčasne by mal veľkú nádej uspieť v komunálnych a prezidentských voľbách. KDH by síce získalo všetko, čo mu Fico prostredníctvom médií sľubuje, ale úplne by stratilo tvár.

„Ocitlo by sa v štádiu klinickej smrti a jeho líder by bol zrelý na uterák, ktorý by do politickej arény mohol hodiť jeho silnejší koaličný partner,“ porovnal Horský. Smer zatiaľ mlčí, iba jeho podpredseda Vladimír Maňka hovorí: „Je normálna požiadavka, aby pravicové strany so Smerom rokovali. Vedenie Smeru sa k tomu stretne na budúci týždeň.“

//  kliknutím na obrázok zväčšíte infografiku//

Foto: grafika Pravda
vláda, ministri, predpoklad
87 debata chyba