Že sme KDH ponúkli premiéra? To je nezmysel, reaguje Fico

Dosluhujúci premiér Robert Fico (Smer) odmietol špekulácie médií, podľa ktorých jeho strana ponúkla KDH za vstup do dvojkoalície kreslo premiéra. Zároveň potvrdil, že sa predčasne nevzdá poverenia na zostavenie vlády.

18.06.2010 17:36
Robert Fico Foto:
Premiér Robert Fico
debata (71)

Strana Smer so ziskom takmer 35 percent hlasov jasne vyhrala parlamentné voľby, väčšinu v Národnej rade však získalo kvarteto stredopravých strán SDKÚ, SaS, KDH a Most-Híd. Štvorica spoluprácu so Smerom-SD odmietla a rokuje o novej vláde.

„Nezmysly typu, že 35-percentná strana ponúka osempercentnej strane pozíciu premiéra, to sú naozaj absolútne nezmysly,“ tvrdil Fico. Reagoval tak na informácie médií, podľa ktorých Smer ponúkol KDH v prípadnej novej vláde polovicu ministerských kresiel a post premiéra.

Ficova strana sa podľa denníka Sme snažila do presviedčania KDH zapojiť aj niektorých biskupov. Konferencia biskupov Slovenska (KBS) však odmietla, že by čelní predstavitelia katolíckej cirkvi chceli vstupovať do povolebných rokovaní. „Je to presne opačná snaha, snaha politických strán kontaktovať biskupov. Nemusí to byť len Smer. Rôzne strany majú rôzne záujmy,“ povedal Sme hovorca KBS Jozef Kováčik.

Kresťanskí demokrati potvrdili, že Fico požiadal o stretnutie prostredníctvom niekdajšieho zakladateľa a predsedu KDH Jána Čarnogurského. Nijaké konkrétne ponuky však vraj nepadli.

Šéf Smeru zároveň potvrdil, že má záujem na vytvorení silnej dvojkoalície. Kroky vedúce k prípadným rokovaniam ale nekonkretizoval. „Pán prezident mi dal mandát do stredy, v stredu pánovi prezidentovi oznámim, či ten mandát bol alebo nebol využitý,“ dodal.

Zástupcovia stredopravého kvarteta SDKÚ, SaS, Most-Híd a KDH pred časom podpísali deklaráciu o budúcej spolupráci. Volebná líderka SDKÚ a pravdepodobná premiérka novej vlády Iveta Radičová následne oficiálne požiadala prezidenta Ivana Gašparoviča o prijatie. Prezidentská kancelária potvrdila, že lídrov SDKÚ, SaS, KDH a Most-Híd prijme, termín schôdzky zatiaľ nezverejnila.

71 debata chyba