Pravica sa chce dohodnúť aj za cenu ústupkov

Pravicové strany, ktoré rokujú o zložení novej vlády, sú pripravené na ústupky aj za cenu odklonenia sa od svojich volebných programov.

18.06.2010 23:00
Figeľ, Radičová, Sulík, Bugár Foto:
Lídri pravicových strán na rokovaní o vláde.
debata (172)

„Ponúkli sme občanom stredopravú koalíciu a zvíťazila. Dnes je našou zodpovednosťou ju zrealizovať,“ povedal predseda KDH Ján Figeľ.

Vlajkovou loďou SaS bol v predvolebnej kampani odvodový bonus. Ale v podobe, akú navrhuje Richard Sulík, je nereálna aj podľa budúceho poslanca SDKÚ, bývalého ministra práce Ľudovít Kaníka. „Niektoré jednotlivosti neprejdú. Bolo by to veľmi komplikované,“ tvrdí. Vzbúriť sa môžu aj živnostníci, ktorým by zobral odpočítateľnú položku.

Sulík už musel ustúpiť aj od spoplatnenia školstva. Jednoznačné nie je ani zrušenie sociálnych výhod pre policajtov a vojakov. Proti sa vyslovili viacerí predstavitelia SDKÚ. Ich zrušenie pripúšťajú len pre novonastupujúcich členov oboch zborov.

„Sú dva druhy problémov – skutočné, ktoré riešia rokovacie tímy a verejnosť o nich nevie, a mediálne ako Vatikánska zmluva, ktoré možno až takými veľkými problémami nie sú,“ tvrdí zdroj zvnútra pravicovej koalície.

O menách ministrov vyjednávači podľa podpredsedu KDH Júliusa Brocku nehovoria. „Rokovania sú o spoločnom programe, o tom čo chceme robiť.“

Jednotná je budúca koalícia v otázke daní a odvodov. „To chcú všetci,“ povedal Richard Sulík. Strany sa tiež zhodujú, že treba väčšiu transparentnosť pri verejných obstarávaniach, deklarujú záujem pokračovať v privatizácii. Určiť musia jej rozsah a tempo.

SDKÚ a SaS sa zhodujú tiež v snahe úplne zrušiť koncesionárske poplatky, čo sa KDH nepozdáva. Obmedzenie poslaneckej imunity by chcela mať Iveta Radičová vo vládnom programe. Problém s tým nemajú ani ostatní.

172 debata chyba