Rokovania o zostavení vlády vraj pokročili, podrobnosti až neskôr

Rokovania o zostavení novej slovenskej vlády vraj pokročili. Po sobotňajšom stretnutí to potvrdili zástupcovia rodiacej sa vládnej koalície. Bližšie informácie o témach, na ktorých sa zhodli, chcú zverejniť až neskôr. Špekulácie o prvých nezhodách medzi pravdepodobnými koaličnými partnermi vyvolala tento týždeň požiadavka KDH, aby sa kabinet zaviazal k prijatiu zmluvy s Vatikánom.

20.06.2010 03:05
Radičová, Sulík, Figeľ, Bugár Foto:
Lídri pravicových strán rokujú o vláde.
debata (242)

Zmluva s Vatikánom by umožňovala napríklad zdravotníkom, aby sa nepodieľali na umelom oplodnení, interrupciách alebo sterilizácii. Slovensko sa k jej prijatiu zaviazalo už pred rokmi, ale keď sa ju v roku 2006 pokúsilo presadiť KDH, narazilo na odpor koaličného partnera SDKÚ Mikuláša Dzurindu. Spor vyústil do odchodu kresťanských demokratov z vlády a predčasným voľbám.

V súčasnosti sa SDKÚ s KDH a taktiež SaS a stranou Most-Híd opäť pokúšajú zostaviť kabinet. Očakávalo sa, že nedávny návrh KDH, aby sa zmluva s Vatikánom dostala do programového vyhlásenia, by mohla naraziť na odpor liberálnej SaS. Jej predseda Richard Sulík však reagoval zmierlivo. Je vraj presvedčený, že s pravdepodobnými koaličnými partnermi nájdu pri tvorbe vládneho programového vyhlásenia zhodu.

Zástupcovia stredopravých strán v piatok a sobotu rokovali o návrhoch, ktoré chcú presadzovať jednotlivé strany. Základnú podobu koaličnej zmluvy by mali podľa skorších informácií pripraviť do utorka budúceho týždňa.

Nová vláda by podľa podpísanej deklarácie mala napríklad zastaviť zadlžovanie krajiny. Zatiaľ však boli jej pravdepodobní členovia zdržanliví k rušeniu takzvaných vianočných dôchodkov či rozšíreniu poplatkov na verejných vysokých školách.

Média už priniesli viacero špekulácií, ako si strany rozdelili vládne posty. SDKÚ by vraj mala mať zastúpenie na piatich ministerských postoch, SaS na štyroch, a KDH so stranou Most-Híd si rozdelia po tri. Napríklad s ministerstvom financií a práce bola najčastejšia spájaná SaS, SDKÚ sa údajne sporí s KDH o vplyv na ministerstve vnútra. Oficiálne však podľa dostupných informácií žiadne nominácie potvrdené neboli.

242 debata chyba