Za marihuanu vlani odsúdili viac ako tristo ľudí

Užiť marihuanu bez rizika trestu zrejme nebude možné ani po tom, čo do vlády zasadne SaS. K predvolebnému sľubu dekriminalizovať túto drogu sa strana už teraz stavia opatrne, problém s tým by zrejme mali aj ostatné pravicové strany v novej koalícii.

21.06.2010 10:27
Protest, marihuana Foto:
Protestný pochod mládeže za dekriminalizáciu marihuany v Bratislave.
debata

Za prechovávanie malého množstva na vlastnú potrebu bolo vlani podľa štatistiky, ktorú Pravde poskytlo ministerstvo spravodlivosti, odsúdených 341 ľudí, z toho 14 mladistvých. Za výrobu, pašovanie a obchodovanie s marihuanou menej, iba 204 ľudí.

Hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre problematiku drogových závislostí Ľubomír Okrúhlica zdôrazňuje, že rozhodnutie o dekriminalizácii marihuany je na politikoch, mala by mu však predchádzať odborná aj celospoločenská diskusia.

„Je potrebné upozorniť, že záujmové skupiny žonglujú so slovami a zamieňajú si pojmy legalizácia a dekriminalizácia, tak ako im to aktuálne vyhovuje,“ uviedol.

Ako konali súdy proti užívateľom drog v roku 2009

Marihuana: 341 odsúdených
Pervitín: 80 odsúdených
Heroín: 69 odsúdených
Iné amfetamíny: 67 odsúdených
Iné drogy: 8 odsúdených
Kokaín: 2 odsúdení
Extáza: 2 odsúdení
Spolu: 620 odsúdených

Počet odsúdených za prechovávanie malého množstva drogy podľa nového Trestného zákona – paragraf 171

Zdroj: Ministerstvo spravodlivosti


Pri dekriminalizácii ide o to, aby prichytenie užívateľa s malou dávkou drogy bolo riešené iba ako priestupok. Podľa Okrúhlicu by mala byť zároveň povinnosť, aby sa takýto človek podrobil odbornému vyšetreniu.

Legalizácia je, naopak, snaha aj o beztrestné umožnenie pestovania a výrobu drogy na vlastnú spotrebu.
„Takéto zákony sú v Európskej únii raritné. Okrem Holandska a Česka sa k tomu blíži len Portugalsko. Dekriminalizovaná je však marihuana vo väčšine západných krajín únie,“ vysvetlil.

Na Slovensku hrozí za držbu aj menšieho množstva drogy až trojročné väzenie. Sprísnenie presadil pri tvorbe nového Trestného zákona minister spravodlivosti Daniel Lipšic (KDH). Sulíkovci mu vyčítajú, že stigmatizuje mladých ľudí, ktorí môžu byť len náhodnými užívateľmi drogy, a zhoršuje ich spoločenské uplatnenie.

V roku 2008 odsúdili súdy celkovo 511 užívateľov mäkkých aj tvrdých drog. Takmer dve tretiny z nich (338) vyviazli s podmienečným trestom. Do väzenia smerovalo 77 ľudí, u 15 súdy od potrestania upustili, 68 konzumentov skončilo s peňažných trestom. Za výrobu, pašovanie a obchodovanie s drogami bolo v roku 2008 odsúdených 347 ľudí.

Odhaduje sa, že 22,5 milióna Európanov užilo v poslednom roku marihuanu, čo z nej robí najbežnejšiu nelegálne užívanú drogu na kontinente. Čísla ukazujú, že vo väčšine západoeurópskych krajín klesá jej obľuba. Trend rastu sa udržiava napríklad na Slovensku a v Litve.

Až 2,5 percenta všetkých mladých Európanov pravdepodobne užíva marihuanu denne a predstavujú tak rizikovú populáciu, informuje portál infodrogy.sk.

debata chyba