Vedenie polície už začína baliť

Masívne výmeny ľudí, ktoré sa v polícii dejú vždy po nástupe novej vlády, sa zrejme zopakujú aj tentoraz. Veci si už začína baliť celé vedenie - od policajného prezidenta Jána Packu až po šéfov elitných policajných útvarov, ktorých všetkých do funkcie dosadil terajší minister vnútra Robert Kaliňák. Podobný osud čaká zrejme aj krajských policajných riaditeľov.

23.06.2010 07:17
Packa Foto:
Viceprezident Policajného zboru Stanislav Jankovič (vľavo) a prezident Ján Packa.
debata (61)

Policajný viceprezident Michal Kopčík so zmenami počíta. Pripomína, že pri výmene vlády prichádzalo vždy aj k zmenám na policajnom prezídiu. Či zostane v polícii, závisí podľa neho od toho, aké predstavy bude mať nový šéf vnútra a či nová vláda zmení sociálny systém v Policajnom zbore.

„Dôležité je, aby sme ako vedenie vedeli ďalej garantovať to, za čo sme štyri roky bojovali,“ vyhlásil Kopčík. Podľa neho zmena výsluhových dôchodkov môže ohroziť funkčnosť zboru a na uliciach začnú chýbať policajti.

Viceprezident Stanislav Jankovič reagoval vyhýbavejšie. „Nič sa nedeje, normálne pracujeme. Počkáme na nového ministra a porozprávame sa s ním. Potom sa uvidí.“

V kuloároch sa čoraz častejšie spomína, že do polície by sa mohol vrátiť bývalý druhý muž v zbore Jaroslav Spišiak, ktorý tam pôsobil za Dzurindovej vlády. Z polície odišiel krátko po voľbách v roku 2006, keď ho odvolal Kaliňák. „Všetko sú zatiaľ len dohady. Závisí od toho, kto bude vo vláde a kto bude ministrom vnútra,“ odkázal po hovorcovi Slovnaftu, kde šéfuje ochranke.

Podľa nemenovaného zdroja z radov polície ak bude patriť ministerstvo vnútra kresťanským demokratom, je pravdepodobné, že sa Spišiak vráti.

Kaliňák odvolal celé vedenie Policajného zboru pár dní po svojom nástupe do funkcie. Policajného prezidenta Antona Kulicha nahradil Ján Packa, na miesto Spišiaka nastúpil Michal Kopčík a viceprezidenta Jána Nociara nahradil vo funkcii Stanislav Jankovič.

Odvolaná bola aj šéfka inšpekcie ministerstva vnútra Eleonóra Kročianová. O pár mesiacov došlo aj k výmene všetkých krajských riaditeľov. Podobne postupovali aj štyria bývalí ministri vnútra prvej aj druhej Dzurindovej vlády.

61 debata chyba