Predvolebné sľuby sme naplnili absolútne, tvrdí premiér Fico

Dosluhujúca vláda premiéra Roberta Fica (Smer) podá demisiu bezprostredne po skončení prvej schôdze nového parlamentu, ktorú prezident zvolá na 8. júla. Novinárom to povedal Fico po tom, čo hlave štátu vrátil poverenie na zostavenie kabinetu.

23.06.2010 11:54 , aktualizované: 14:12
debata (213)

Na vytvorení vlády sa dohodli štyri stredopravé strany, ktoré v nedávnych voľbách získali väčšinu v Národnej rade. Predpokladá sa, že novou premiérkou sa stane volebná líderka SDKÚ Iveta Radičová.

Fico podľa očakávania priznal, že sa mu nepodarí sformovať nový kabinet a prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi vrátil poverenie na zostavenie vlády.

„Odovzdám pánovi prezidentovi poverenie na zostavenie vlády, ktoré mi dal minulý týždeň s tým, že nie je možné naplniť predstavu strany Smer o silnej, stabilnej dvojkoalícii, a preto pán prezident bude musieť poveriť niekoho iného zostavením vlády,“ vyhlásil Fico po rokovaní vlády.

Fico: Vláda zanecháva Slovensko v dobrom stave

Odchádzajúca vláda odovzdáva podľa jej predsedu Roberta Fica Slovensko svojim nástupcom v dobrom stave. Za najväčší úspech dosluhujúceho kabinetu Fico označil to, že nesiahol občanom na sociálny štandard. „Nepochybujem, že by sme v tom pokračovali aj ďalej, keby sme dostali tú možnosť,“ vyhlásil Fico tesne pred tým, ako odišiel prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi vrátiť poverenie na zostavenie vlády.

Premiér skonštatoval, že svoje predvolebné sľuby vláda naplnila absolútne. „Napriek kríze na Slovensku pokračoval rast miezd, valorizovali sa dôchodky a sociálne dávky,“ povedal Fico. „Odovzdávame krajinu s maximálne stabilizovanými cenami energie. Štyri roky sme veľmi razantnou a trpezlivou regulačnou politikou dosiahli, že ceny sú stabilizované. Boli sme svedkami jednej z najnižších mier inflácie v histórii SR,“ dodal predseda vlády.

Robert Fico na tlačovej besede, na ktorej... Foto: SITA
Robert Fico Robert Fico na tlačovej besede, na ktorej hodnotil štyri roky svojej vlády.

Za úspech označil Fico aj to, že končiaca vláda nič neprivatizovala. „Naopak, dostali sme späť do štátneho vlastníctva Transpetrol. Nesprivatizovali sme ani jednu akciu strategického podniku,“ pripomenul premiér. Podľa neho sa podniky, ktoré ostali v rukách štátu, rozvíjali. Ako príklad uviedol bratislavské letisko, ktoré otvorilo nový terminál, stavbu jadrovej elektrárne v Mochovciach a podobne.

„Naši oponenti môžu rozprávať čo chcú, krajinu zanechávame v dobrej kondícii. Ktokoľvek sa bude k nej správať primeraným spôsobom, dokáže pokračovať s dobrými výsledkami aj naďalej,“ uzavrel Fico.

Smer, ktorý jasne vyhral nedávne parlamentné voľby, poslal minulý týždeň štyrom stredopravým stranám SDKÚ, SaS, KDH a Most-Híd pozvánku na rokovania o zostavení novej vlády. Strany, ktoré v 150-člennej Národnej rade získali 79 kresiel, však stretnutie odmietli a rozbehli rozhovory o vytvorení vlády.

Pravica sa v noci na dohodla na základoch programu budúceho kabinetu. Predstavitelia kvarteta strán by mali rokovať aj o personálnych otázkach novej vlády.

Poverenie zostavením vlády nie je v ústave zakotvené. Hlava štátu však podľa tradície poveruje formovaním nového kabinetu najskôr zväčša zástupcu víťaznej strany. Ak sa mu to nepodarí, šancu dostáva politik, ktorý vie zabezpečiť pre novú vládu väčšinovú podporu v Národnej rade.

213 debata chyba