Dosluhujúca vláda odvolala viacerých štátnych tajomníkov

Dosluhujúci kabinet Roberta Fica (Smer) na svojom prvom povolebnom zasadnutí odvolal viacerých štátnych tajomníkov či súhlasil so zmenou názvu ministerstva školstva. Vláda taktiež podporila návrh na presun kompetencií zo zanikajúcich ministerstiev na iné úrady. Závažnejšie rozhodnutia, napríklad s dopadom na verejné financie, však neprijala. Doterajšia vládna koalícia stratila po voľbách väčšinu v parlamente a nahradí ju zrejme štvorica stredopravých strán.

23.06.2010 13:20
Robert Fico Foto:
Dosluhujúci premiér Robert Fico
debata (4)

Z miesta štátneho tajomníka ministerstva životného prostredia vláda odvolala Miloslava Šebeka (Smer) aj Jaroslava Jaduša (HZDS). O rovnaké funkcie na ministerstve výstavby prišli Martin Glváč (Smer-SD) a Daniel Ács (HZDS). Obidve ministerstvá od júla zaniknú a ich právomoci prevezmú napríklad ministerstvá hospodárstva a pôdohospodárstva.

Kabinet odvolal aj štátneho tajomníka ministerstva spravodlivosti Daniela Hudáka (SNS). Koncom tohto mesiaca začne opäť pôsobiť ako sudca, spolu so svojou doterajšou nadriadenou, ministerkou Vierou Petríkovou (nominantka HZDS), získal možnosť absolvovať stáž na Najvyššom súde. Ten vedie bývalý minister spravodlivosti Štefan Harabin.

Vláda súhlasila aj s uvoľnením funkcie splnomocnenca vlády pre rómske komunity. Ľudovít Galbavý, ktorý pôsobil na poste od septembra minulého roka, sa jej vzdal zo zdravotných dôvodov, uviedli autori návrhu.

Členovia vlády dnes schválili aj nový štatút ministerstva školstva, okrem iného sa ním mení jeho názov na ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu.

Odchádzajúci kabinet sa podľa Fica stretne pravdepodobne ešte dvakrát, najbližšie by mal rokovať o týždeň v stredu. „Potom ešte uvažujeme o záverečnom stretnutí, kde sa rozlúčime,“ povedal na tlačovej konferencii Fico. Vláda podá demisiu po ustanovujúcej schôdzi parlamentu, ktorá bude 8. júla.

4 debata chyba